Κατηγορίες

Τάρτα κρεμ μπρουλέ

Τάρτα κρεμ μπρουλέ
Για την κρεμ μπρουλέ, την "καμένη κρέμα" της γαλλικής κουζίνας σας έχουμε δώσει αρκετές συνταγές γιατί απλά την λατρεύουμε ως γλυκό και μας δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστούμε. Αυτή τη φορά τη δοκιμάσαμε σε τάρτα!

Υλικά

(για 8 μερίδες)

Για τη ζύμη
1 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. ζάχαρη
1/4 κ.γ. αλάτι
120 γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
3-5 κ.σ. παγωμένο νερό

Για την κρέμα
1/2 φασόλι βανίλιας
1 1/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
2/3 φλιτζανιού πλήρες γάλα
4 κρόκους αυγών
1 μεγάλο ολόκληρο αυγό
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/8 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση
1.Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε και τα κομμάτια βουτύρου και ανακατεύουμε καλά με τα δάχτυλά μας μέχρι το μείγμα να γίνει ψιχουλιαστό. Προσθέτουμε 3 κ.σ. κρύο νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα και να προκύψει μια ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. νερό επιπλέον. Δεν χρειάζεται να παραδουλέψουμε τη ζύμη γιατί θα βγει σκληρή.
2. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
3. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την αφήνουμε 5 λεπτά και την ανοίγουμε σε φύλλο με διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από το ταψί για την τάρτα.
4. Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί για την τάρτα και την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα του ταψιού. Τη βάζουμε ξανά για 30 λεπτά στο ψυγείο.
5. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία, στρώνουμε επάνω της ένα κομμάτι λαδόκολλα και καλύπτουμε τη βάση της με ξερά φασόλια. Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι τα τοιχώματα της ζύμης να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς.
6. Ενώ η ζύμη είναι στον φούρνο ετοιμάζουμε τη γέμιση: σπάμε το φασόλι βανίλιας και ρίχνουμε τους σπόρους σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Θερμαίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε η κρέμα να είναι χλιαρή.
7. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών, το ολόκληρο αυγό, 6 κ.σ. ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τη χλιαρή κρέμα από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα συστατικά. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη βάση της τάρτας και ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά. Βγάζουμε τη τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
8. Λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και με ένα φλόγιστρο την καίμε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι η ζάχαρη να καραμελώσει. Την αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;