Κατηγορίες

Κλασικό πρασόρυζο

Κλασικό πρασόρυζο
Απλό, ταπεινό αλλά και πολύ νόστιμο πιάτο της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Μαζί με καλή φέτα και φρέσκο ψωμί αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, ενώ μπορούμε να το σερβίρουμε και ως συνοδευτικό για ψητά κρέατα.

Υλικά
(για 4 άτομα)

600 γρ. πράσα, καθαρισμένα, πλυμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Σε μια πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα πράσα και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά, ανακατεύοντας συχνά, περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, σοτάρουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό ή τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι.
2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτουμε τον άνηθο, το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε για 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
3. Το σερβίρουμε με φέτα και ψωμί.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;