Κατηγορίες

Μαγειρίτσα παραδοσιακή

04/04/2018 21:00, 0 σχόλια

Μαγειρίτσα παραδοσιακή
Τι καλύτερο για το βράδυ της Ανάστασης να μας περιμένει στο σπίτι μια κατσαρόλα με αχνιστή, αυγολεμονάτη μαγειρίτσα για να την απολαύσουμε με τους αγαπημένους μας; Ακολουθεί η κλασική συνταγή για μία από τις πιο αγαπημένες σούπες της παραδοσιακής μας μαγειρικής.

Υλικά
(για 4 άτομα)

1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια περίπου 1 κιλό
1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο μαρούλι χοντροκομμένο με τα χέρια
1/2 φλυτζάνι ρύζι για σούπα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση
1. Πλένουμε καλά τη συκωταριά και αφαιρούμε τα ορατά λίπη.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε άφθονο νερό αλατισμένο να βράσει. Όταν πάρει βράση ρίχνουμε μέσα και ζεματάμε τη συκωταριά ολόκληρη για 7-8 λεπτά.
3. Βγάζουμε τη συκωταριά και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια αφαιρώντας ταυτόχρονα λίπη και περιττά κομμάτια.
4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε μέσα  τον μισό άνηθο και τα κομματάκια της συκωταριάς και σοτάρουμε καλά για 8-10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε και το μαρούλι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά ακόμα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 λίτρο ζεστό νερό περίπου και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 1 ώρα. Περίπου 20 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι. Φροντίζουμε όταν το φαγητό θα είναι έτοιμο να έχει αρκετό ζουμί για τη σούπα.
5. Σβήνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια και χωριστά τους κρόκους με το λεμόνι. Παίρνουμε με μια κουτάλα ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν ρίξουμε 2-3 κουτάλες ζουμί στους κρόκους ενσωματώνουμε σιγά-σιγά και τα ασπράδια χτυπώντας απαλά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τη συκωταριά ανακατεύοντας συνεχώς. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή  φωτιά για 3-4 λεπτά κουνώντας με τα χέρια μας κυκλικά την κατσαρόλα ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο άνηθο, πιπέρι και σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;