Κατηγορίες

Χορτόπιτα με μυρωδικά και φύλλο ολικής

14/05/2018 17:00, 0 σχόλια

Χορτόπιτα με μυρωδικά και φύλλο ολικής
Μια λαχταριστή πίτα με ποικιλία χόρτων και μυρωδικών και το νέο Χωριάτικο φύλλο Ολικής Άλεσης από τη Χρυσή Ζύμη. Είναι πολύ νόστιμη και κλείνει μέσα της όλα τα αρώματα της Ελλάδας. Εσείς μπορείτε να προσθέσετε όποιο άλλο μυρωδικό ή χορταρικό βρείτε.

Υλικά
(για 1 μέτριο ταψί)

300 γρ. σέσκουλα
300 γρ. σπανάκι
2 πράσα, μόνο το τρυφερό τμήμα τους
5 φρέσκα κρεμμυδάκια με αρκετό από το πράσινο τμήμα τους
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλήθρες
300 γρ. φέτα πικάντικη τρίμμα
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι μάραθο 
200ml ελαιόλαδο (για το λάδωμα των φύλλων)
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα και το λάδωμα του ταψιού)
2 αυγά
1/3 φλιτζανιού γάλα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Βγάζουμε τα φύλλα από την κατάψυξη και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν πλήρως σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Πλένουμε καλά όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά.
3. Ζεματάμε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά το σπανάκι, τα σέσκουλα, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες. Τα στραγγίζουμε, τα πιέζουμε με τα χέρια μας για να αποβάλλουν όσα υγρά γίνεται και τα κόβουμε σε κομμάτια. 
4. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, το μάραθο και το πράσο.
5. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο (κρατώντας λίγο για να λαδώσουμε ύστερα το ταψί) και σοτάρουμε ελαφρά όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. 
6. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα με το γάλα και τη φέτα σε τρίμμα. Ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
7. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα ολικής άλεσης καλά λαδωμένα. Απλώνουμε επάνω τη γέμιση και ολοκληρώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, πάλι καλά λαδωμένα. Για να γίνει τέλεια η πίτα μας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τα 200 ml ελαιόλαδου στο λάδωμα των φύλλων ολικής άλεσης.
8. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα, ραντίζουμε την επιφάνεια με λάδι και νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει η πίτα.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;