Κατηγορίες

Ντολμαδάκια με γαρίδες

Ντολμαδάκια με γαρίδες
Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση για ένα αγαπημένο πιάτο. Μοναδικά ντολμαδάκια γιαλαντζί με γέμιση από ρύζι και γαρίδες! Νηστίσιμος πεντανόστιμος μεζές.

Υλικά
(για 4 άτομα)

40-50 αμπελόφυλλα από βάζο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού τριμμένο δυόσμο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
χυμό από 2 λεμόνια
200 γρ. ρύζι καρολίνα
250 γρ. γαρίδες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Καλύπτουμε τον πάτο από μια κατσαρόλα με αμπελόφυλλα. Την αφήνουμε στην άκρη.
2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/3 από το λάδι και σοτάρουμε για λίγο τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε 2-3 φορές, προσθέτουμε το ζωμό, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε για 7-8 λεπτά να πάρει μερικές βράσεις και να πιεί τα υγρά του.
3. Προσθέτουμε στο τηγάνι τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο και τις γαρίδες. Ανακατεύουμε 1-2 φορές, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο η γέμιση.
4. Μοιράζουμε τη γέμιση στα υπόλοιπα αμπελόφυλλα, διπλώνουμε τις άκρες τους προς τα μέσα, για να μην χυθεί η γέμιση και τυλίγουμε σε ρολά.
5. Τοποθετούμε τα ρολά κυκλικά το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στην κατσαρόλα, επάνω στα αμπελόφυλλα. Μπορεί να γίνει και δεύτερη στρώση. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το λεμόνι, λίγο ζεστό νερό (μέχρι να τα μισοσκεπάσει) και λίγο πιπέρι. Καλύπτουμε με ένα πιάτο και σιγοβράζουμε για 30 περίπου λεπτά προσέχοντας να μη τελειώσει το νερό.
6. Σερβίρουμε γαρνίροντας με φέτες λεμονιού.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;