Κατηγορίες

Πατατοκροκέτες με τυρί και ζαμπόν

Πατατοκροκέτες με τυρί και ζαμπόν
Σούπερ τραγανές εξωτερικά και κρεμώδεις μέσα, αυτές οι πεντανόστιμες κροκέτες με γέμιση από ζαμπόν και τυρί είναι ιδανικές για μπουφέ αλλά και για βραδινό τσιμπολόγημα παρέα με ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί.

Υλικά
(για περίπου 30 πατατοκροκέτες)
 
2 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες
3 κ.σ. βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
120 γρ. ζαμπόν, ψιλοκομμένο
120 γρ. γκούντα ή τσένταρ ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας, τριμμένο
1/4 φλιτζανιού σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι αλεύρι
2 αυγά, χτυπημένα
2 φλιτζάνια φρυγανιά τριμμένη
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20 λεπτά). Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε σε ένα μπολ.
2. Βάζουμε 1 κ.σ. βούτυρο στην κατσαρόλα και το λιώνουμε σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Με το εργαλείο του πουρέ, τις πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.  Προσθέτουμε το τυρί, το ζαμπόν και το σχοινόπρασο και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 20 λεπτά.
3. Με ένα κουτάλι η με το χέρι παίρνουμε μικρή ποσότητα από το μείγμα και πλάθουμε σε κροκέτες. Τις περνάμε πρώτα από το αλεύρι, μετά τις βουτάμε στα χτυπημένα αυγά και τέλος στη φρυγανιά.
4. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε τις κροκέτες και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί και πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με αλάτι.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;