Κατηγορίες

Μπάμιες λαδερές

Μπάμιες λαδερές
Ένα κλασικό λαδερό φαγητό με ένα από τα πιο ιδιαίτερα καλοκαιρινά λαχανικά. Σερβίρεται ιδανικά με συνοδεία φέτας και καλού ψωμιού, ή με κοτόπουλο.

Υλικά
(για 4-6 άτομα)

1 κιλό μικρές μπάμιες
450 γρ. ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ξίδι
1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μπαχάρι
1 κ.γ. ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση
1. Αν οι μπάμιες είναι φρέσκες, τις πλένουμε, αφαιρούμε κωνικά την άκρη που είναι το κοτσανάκι τους και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Αλατίζουμε γενναιόδωρα, ραντίζουμε με το ξίδι και αφήνουμε να σταθούν για 30 τουλάχιστον λεπτά έως και 1 ώρα. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε καλά. Η διαδικασία αυτή δεν είναι απαραίτητη αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένες.
2. Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια. και σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις μπάμιες και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 3 περίπου λεπτά, μέχρι οι άκρες τους να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για περίπου μισό λεπτό, να βγάλει το άρωμά του.
3. Στη συνέχεια, ρίχνουμε και τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον διαλυμένο σε νερό πολτό ντομάτας, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, τον μαϊντανό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε και λίγο νερό ακόμη, αν χρειάζεται. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και σιγοβράζουμε, χωρίς να ανακατέψουμε (αν χρειάζονται ανακάτεμα, κουνάμε μερικές φορές την κατσαρόλα), μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες, χωρίς όμως να λιώσουν, και το φαγητό να μείνει με λίγη πηχτή σάλτσα. Τις σερβίρουμε ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: cooking.nytimes.com




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;