Κατηγορίες

Φακές με ντομάτα και θυμάρι

Φακές με ντομάτα και θυμάρι
Οι φακές αποτελούν, ίσως τα αγαπημένα μου όσπρια, καθώς κάνουν το γεύμα πολύ πιο ελαφρύ σε σχέση με τα άλλα και έχουν αυτό το ταπεινό, βαθύ άρωμα, που μυρίζει γη. Αν μάλιστα συνδυαστούν σωστά με ρύζι ή πλιγούρι, όπως αυτή η σαλάτα, προσφέρουν μία βόμβα πρωτεϊνών, για να μη μου λείψει τίποτα.


Υλικά
(για 4 άτομα)
1 φλιτζάνι φακές πράσινες
1 κ.σ ελαιόλαδο
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
2 κ.γ. φύλλα φρέσκο θυμάρι 
1/4 φλιτζανιού φρέσκο μαϊντανό, χοντροκομμένο 
3/4 κ.γ. χοντρό αλάτι 
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί

Εκτέλεση 
1. Ξεπλένουμε καλά τις φακές μέσα σε ένα σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό. Βάζουμε μια μέτρια κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσει. Σιγοβράζουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν (περίπου μισή ώρα) και τις στραγγίζουμε. 
2. Στο ενδιάμεσο, ετοιμάζουμε και μετράμε τα υπόλοιπα υλικά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, ώσπου να μαλακώσει. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το θυμάρι και το αλάτι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι οι ντομάτες να διαλυθούν, για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις στραγγισμένες φακές, τον μαϊντανό, το πιπέρι και το ξίδι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.
 
Tip: Τρώγονται πολύ ευχάριστα και κρύες από το ψυγείο, την επόμενη μέρα.


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;