Κατηγορίες

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Από τα πιο παραδοσιακά και νόστιμα μαμαδίστικα πιάτα. Γιαλαντζί (ψεύτικα) γιατί τους λείπει το κρέας, γεμισμένα με ρύζι και πολλά μυρωδικά και με αξεπέραστη γεύση. Ένα καταπληκτικό νηστίσιμο φαγητό που θέλει χρόνο και υπομονή, αλλά θα σας ανταμείψει για τον κόπο σας.

Υλικά
(για 60 ντολμαδάκια περίπου)

500 γρ. τρυφερά αμπελόφυλλα
1 1/2 φλιτζάνι ρύζι μακρύκοκκο
6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
1/2 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 
2 κ.σ. κουκουνάρι, χοντροκομμένο 
2 κ.σ. σταφίδα
χυμό από 2 λεμόνια 
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο 
1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
γιαούρτι στραγγιστό για το σερβίρισμα (προαιρετικά)



Εκτέλεση 
1. Ξεπλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό να ζεματιστούν για 5 λεπτά. Τα κρυώνουμε με νερό από τη βρύση και τα στραγγίζουμε. 
2. Ξεπλένουμε καλά το ρύζι. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα κουκουνάρια και σοτάρουμε μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε στις σταφίδες, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα υγρά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να ηρεμήσει για 10 λεπτά. 
3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα. Βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου μία κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τις δύο άκρες και τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό. Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα. Τα τοποθετούμε σε κύκλους μέσα στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο, και περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Βάζουμε από πάνω τους ένα πυρίμαχο πιάτο (για να μην σπάσουν στο βράσιμο), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 περίπου λεπτά. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα. Σερβίρονται ιδανικά με γιαούρτι.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;