Κατηγορίες

Σουτζουκάκια σμυρναίικα

Σουτζουκάκια σμυρναίικα
Από τα πιο αγαπημένα μαμαδίστικα πιάτα που απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Πεντανόστιμα και αφράτα σουτζουκάκια. Τα συνοδεύουμε με πιλάφι, πουρέ ή και τηγανητές πατάτες.

Υλικά
(για 6 άτομα)

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 μεγάλες φέτες ψωμί μπαγιάτικο, μουσκεμένο σε κόκκινο κρασί  και στυμμένο
1 κ.σ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 αυγό
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

500 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες με τον χυμό τους
1/2 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 κ.σ. κύμινο
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά προσέχοντας να μην καούν. Προσθέτουμε τον πελτέ, το κύμινο, την πάπρικα, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό.
2. Προσθέτουμε τη ντομάτα μαζί με 1/2 ποτήρι νερό, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια. Πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενα σουτζουκάκια.
4. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύπτει κατά το 1/3 τα σουτζουκάκια. Τα  τηγανίζουμε (χωρίς να τα αλευρώσουμε) για 3-4 λεπτά και από τις δύο πλευρές, να πάρουν χρώμα και να κάνουν εξωτερικά μια κρούστα.
5. Βάζουμε τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα ντομάτας, προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 40 περίπου λεπτά.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;