Κατηγορίες

Μπακλαβάς κλασικός

Μπακλαβάς κλασικός
Με βούτυρο φρέσκο ή ελαιόλαδο, φρεσκοαλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα ή και φιστίκια Αιγίνης, όπως και να είναι, δύσκολα αντιστέκεται κανείς σε αυτό το αγαπημένο, σιροπιαστό γλυκό του ταψιού.

Υλικά 

1 κιλό έτοιμο φύλλο κρούστας
1 κιλό φυστίκια Αιγίνης ψίχα ωμή, αλεσμένη (εναλλακτικά, καρυδόψιχα ή/και αμυγδαλόψιχα)
150 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
3 κ.σ. ζάχαρη
2 φλιτζάνια βούτυρο
1/2 κ.γ. κανέλα 
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη  
1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)

Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι μέλι
1 ξυλάκι κανέλα 
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/2 λεμόνι (τη φλούδα του)

Εκτέλεση 
1. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση (εκτός από το βούτυρο). 
2. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ρηχό ταψί, μέσα και στα πλάγια, και τοποθετούμε ένα-ένα τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα. Κάθε 6 με 8 φύλλα απλώνουμε μια στρώση από τη γέμιση. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά (φύλλα και γέμιση). Χαράζουμε τον μπακλαβά σε ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια και περιχύνουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. 
3. Βάζουμε το μπακλαβά να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 1/2 ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα. 
4. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι τον μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο-λίγο και φροντίζοντας να πάει παντού, και τον αφήνουμε να κρυώσει και να ρουφήξει το σιρόπι. 




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;