Κατηγορίες

Κουραμπιέδες κλασικοί

Γιορτές χωρίς κουραμπιέδες γίνονται; Ιδού η συνταγή για αφράτους, τραγανούς και μυρωδάτους κουραμπιέδες με αμύγδαλο και μπόλικη ζάχαρη άχνη. Λατρεμένη γεύση και μυρωδιά, συνδεδεμένη με υπέροχες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.

Υλικά
(για 40- 50 κουραμπιέδες)

500 γρ. βούτυρο αγελαδινό φρέσκο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
200 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
1 κ.γ. βανίλια
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. ζάχαρη άχνη
1/3 φλιτζανιού ρούμι ή κονιάκ
¼ φλιτζανιού ροδόνερο
800 γρ. ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα



Εκτέλεση
1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ στη μεγάλη ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει άσπρο και αφράτο. Όσο πιο καλά το χτυπάμε τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια, το ροδόνερο και το κονιάκ χτυπώντας συνεχώς αλλά σε μικρότερη ταχύτητα. Τέλος προσθέτουμε και τα αμύγδαλα (αλεύρι προσθέτουμε μέχρι να το αντέχει το μίξερ- μπορεί να μη χρειαστεί όλο). Στο τέλος συνεχίζουμε για λίγο να πλάθουμε με τα χέρια μας. Το μείγμα πρέπει να βγει μαλακό και βουτυράτο.
2. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο επιθυμητό μέγεθος και τους βάζουμε σε ρηχό ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-30 λεπτά μέχρι οι κουραμπιέδες να αρχίσουν να ροδίζουν και να  σκάνε στην επιφάνεια. Δεν τους αφήνουμε να ψηθούν περισσότερο για να μην γίνουν σκληροί.
3. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν καλά. Πασπαλίζουμε καλά από όλες τις μεριές τους κουραμπιέδες με τη ζάχαρη άχνη και τους τακτοποιούμε σε πιατέλα.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;