Κατηγορίες

Tek-Tek Noodles με σάλτσα φιστικιού

Tek-Tek Noodles με σάλτσα φιστικιού
Υλικά
(για 4 άτομα)

1 ½ κ.σ. χοντρό αλάτι
1 πακέτο βιετναμέζικα mi chay noodles (ή άλλα noodles σιταριού)
6 κ.σ. λάδι canola
1 μικρή μελιτζάνα, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
1 μέτριο καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές λωρίδες
100 γρ. πράσινα φασολάκια, κομμένα σε κομμάτια των 7-8 εκ.
1/2 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
2 κεφάλια κινέζικο λάχανο baby bok choy, κομμένο στα τέσσερα κατά μήκος
100 γρ. τόφου, κομμένο σε λωρίδες
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζάνι Tek Tek σος  (βλέπε συνταγή)
4 μεγάλα αυγά
¼ φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
2  κ.σ. ζάχαρη
¼ κ.γ. χοντρό αλάτι
¼ φλιτζανιού σπόροι σουσαμιού, ψημένοι

Εκτέλεση
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει (περίπου 4 λίτρα για 450 γρ. noodles). Μόλις βράσει, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας αλάτι και ρίχνουμε τα noodles. Μαγειρεύουμε για 2 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και 1/2 κουταλάκι του γλυκού από το αλάτι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το καρότο, τα φασολάκια, την πιπεριά και  ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Τα λαχανικά πρέπει να μαγειρευτούν καλά, αλλά να μην μαλακώσουν υπερβολικά. Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το τόφου.
3. Επαναφέρουμε το τηγάνι στο μάτι και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ρίχνουμε γρήγορα τα noodles, τη μισή tek tek σος και το μείγμα λαχανικών και τόφου, ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε το μάτι, ρίχνουμε την υπόλοιπη tek tek σος και ανακατεύουμε.


Σάλτσα Tek-Tek

Υλικά
(για 4 μερίδες)

¼ φλιτζανιού φυσικό φυστικοβούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. ξύδι από κρασί ρυζιού
2 κ.σ. πάστα ταμάρινδου
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου
1 κ.σ. γλυκιά σάλτσα σόγιας (προαιρετικά) 
2 κ.σ. ζάχαρη από καρύδα φοίνικα ή σκούρα καστανή ζάχαρη (συσκευασμένη)
1 ½ κ.σ. ταχίνι
4 αποξηραμένες πιπεριές τσίλι Arbol, σε κομματάκια (χωρίς τα σπόρια)
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 5 εκ., καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
½ κ.γ. τριμμένο κουρκουμά

Εκτέλεση
1. Βάζουμε 1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό σε ένα μπλέντερ. Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο, το ξύδι, την πάστα ταμάρινδου, τη σάλτσα σόγιας χαμηλής περιεκτικότητας νατρίου (και τη γλυκιά σάλτσα σόγιας, αν επιθυμούμε), τη ζάχαρη, το ταχίνι, τις πιπεριές τσίλι, το τζίντζερ και τον κουρκουμά, και πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα, μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. Η σάλτσα μας μπορεί να φτιαχτεί έως και μία μέρα νωρίτερα και να αποθηκευτεί σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;