Κατηγορίες

Χοιρινό στο φούρνο με πικάντικη σάλτσα μουστάρδας

Χοιρινό στο φούρνο με πικάντικη σάλτσα μουστάρδας
Ας τολμήσουμε κάτι διαφορετικό δίνοντας μια κινέζικη μυρωδιά στο απλό, παραδοσιακό ψητό χοιρινό. Το μείγμα πέντε μπαχαρικών five spice (θα το βρείτε σε καταστήματα με κινέζικα τρόφιμα και σε καλά σούπερ μάρκετ) και η σάλτσα με μουστάρδα, μέλι και τζίντζερ δίνουν μια εξαιρετική μυρωδιά και γεύση στο χοιρινό.

Υλικά

(για 4-6 άτομα)

Για το χοιρινό

2 κιλά χοιρινή σπάλα ή λαιμό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλάτι
3-4 κ.σ. μείγμα 5 μπαχαρικών (five spice)
1/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

Για τη σάλτσα

1/2 φλιτζάνι μουστάρδα
1/2 φλιτζάνι ξίδι από μηλίτη
3-6 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. καυτερή σάλτσα Sriracha (προαιρετικά)
2 κ.σ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. σησαμέλαιο

Εκτέλεση
1. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλάτι και τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του χοιρινού. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε το κρέας στο ψυγείο για 8-12 ώρες.
2. Το βγάζουμε από το ψυγείο και το ξεπλένουμε από τη ζάχαρη και το αλάτι. Το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και απλώνουμε το μείγμα πέντε μπαχαρικών.
3. Βάζουμε το χοιρινό στο φούρνο και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς για περίπου 5 ώρες.
4. Το βγάζουμε από το φούρνο και αυξάνουμε τη θερμοκρασία τους 250 βαθμούς. Τρίβουμε το ψητό με την καστανή ζάχαρη και το ξαναβάζουμε στο φούρνο. Βγάζουμε το χοιρινό όταν η ζάχαρη κάνει κρούστα.

Για τη σάλτσα
1. Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το σησαμέλαιο, σε ένα κατσαρολάκι. Ξεκινάμε με 3 κ.σ. μέλι και προσθέτουμε περισσότερο, αν χρειαστεί, για να δέσει η σάλτσα.
2. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Ρυθμίζουμε τα καρυκεύματα όπως θέλουμε.
2. Σουρώνουμε τη σάλτσα σε σήτα πάνω από ένα μπολ ή το σκεύος που θα τη σερβίρουμε. Προσθέτουμε στη σάλτσα το σησαμέλαιο και ανακατεύουμε. Τη σερβίρουμε μαζί με το χοιρινό, ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;