Κατηγορίες

Κοτόπουλο Τίκα Μασάλα

Κοτόπουλο Τίκα Μασάλα
Ίσως είναι το δείπνο που θα κάνει την πρώτη εντύπωση ή μπορεί να είναι μία ένδειξη αγάπης, που να λέει "ευχαριστώ". Για όποιον λόγο κι αν επιλέξετε να κάνετε το τραπέζι στον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας το σίγουρο είναι πως πρέπει να εντυπωσιάσετε. Σας προτείνουμε ιδιαίτερες προτάσεις για μια απολύτως επιτυχημένη βραδιά. 

Υλικά
(για 8 μερίδες)

3 στήθη κοτόπουλου, χωρίς κόκαλο και πέτσα, κομμένα σε κύβους

Για τη μαρινάτα

1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
2 κ.γ. garam masala, σκόνη
2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
8 ολόκληρα γαρίφαλα
1 κ.σ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. αλάτι (ή κατά βούληση)

Για τη σάλτσα

800 γρ. ντομάτες σε κονσέρβα, χοντροκομμένες
3 κ.σ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές μισές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 πιπερίτσες καυτερές τσίλι (χωρίς σπόρια), ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
1 κ.σ. κύμινο, τριμμένο
2 κ.γ. πάπρικα
1 κ.σ. garam masala, σκόνη
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση
φρέσκο κόλιανδρο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάτας σε ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετούμε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, το ανακατεύουμε για να καλυφθεί, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μπολ όλη νύχτα στο ψυγείο.
2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν. Ύστερα, ρίχνουμε το σκόρδο και τις πιπεριές τσίλι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα και το garam masala, τηγανίζουμε μαζί με τα κρεμμύδια για 1 περίπου λεπτό, να βγάλουν το άρωμά τους, και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε καλά. Αφού οι ντομάτες μαγειρευτούν με τα μπαχαρικά για μερικά λεπτά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε τη σάλτα να σιγοβράσει και να δέσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
3. Ενώ η σάλτσα σιγοβράζει, βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και το περνάμε σε ξυλάκια για σουβλάκια. Το ψήνουμε στα κάρβουνα, στο γκριλ ή στο τηγάνι μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Μόλις ψηθεί, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 8-10 λεπτά.
4. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τα ξυλάκια και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Αυξάνουμε ελαφρώς τη φωτιά και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
5. Συνοδεύουμε το κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι και γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο κόλιανδρο.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;