Κατηγορίες

Πιτάκια samosas με λαχανικά

Πιτάκια samosas με λαχανικά
Νόστιμα ινδικά πιτάκια με πικάντικη γέμιση από λαχανικά και μπαχαρικά. Σε αυτή τη συνταγή τα δοκιμάζουμε με τραγανό φύλλο κρούστας για πίτες. Τα σερβίρουμε με ντιπ γιαουρτιού ή κάποιο τσάτνεϊ.

Υλικά
(για 15-18 πιτάκια)

1 συσκευασία φύλλο κρούστας
βούτυρο για τα φύλλα
700 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
1 φλιτζάνι ανάμεικτα καρότα, αρακάς και καλαμπόκι, φρέσκα ή κατεψυγμένα
2 κ.σ. φυτικό λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 1/2 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
1/2 καυτερή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1/2 κ.γ. garam masala (ινδικό μείγμα μπαχαρικών)
1/2 κ.γ. κουρκουμά
1 κ.γ. σκόνη τσίλι ή πάπρικα
1 1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 λεμόνι, το χυμό του
2 κ.σ. φύλλα φρέσκου κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
φυτικό λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε, κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Ενδιάμεσα προσθέτουμε αλάτι. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
2. Βράζουμε για λίγο τα ανάμεικτα καρότα-αρακά-καλαμπόκισε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. 
3.  Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και την πιπεριά τσίλι (αν χρησιμοποιούμε) και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το garam masala, τον κουρκουμά, την πάπρικα και το αλάτι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα.
4. Σε ένα μπολ συνδυάζουμε τις πατάτες που έχουμε λιώσει πρώτα, το περιεχόμενο του τηγανιού, τα καρότα, τον αρακά, το καλαμπόκι, τον χυμό λεμονιού και τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Ανακατεύουμε καλά.
5.  Φτιάχνουμε τα πιτάκια: βουτυρώνουμε τα φύλλα, τα απλώνουμε ανά δύο, το ένα πάνω στο άλλο και τα κόβουμε σε 3 λωρίδες κατά μήκος. Θα έχουμε δηλαδή 15 διπλές λωρίδες και ίσως 3 μονές. Βάζουμε στην άκρη κάθε διπλής λωρίδας 1-1 ½ κ.σ. από τη γέμιση και την διπλώνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματιστεί τρίγωνο. Κάνουμε και 3 τρίγωνα με τις μονές λωρίδες, αν υπάρχουν.
6. Τηγανίζουμε τα samosas σε δόσεις σε καυτό λάδι. Μόλις η μία πλευρά αρχίσει να ροδίζει, τα γυρίζουμε από την άλλη. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τα σερβίρουμε ζεστά.






Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;