Κατηγορίες

Αρωματικό ρύζι με λαχανικά

07/01/2018 20:00, 0 σχόλια

Αρωματικό ρύζι με λαχανικά
Μοναδικός συνδυασμός χρωμάτων και αρωμάτων σε μια υπέροχη συνταγή από την ινδική κουζίνα. Απλό στην παρασκευή του και εντυπωσιακό ρύζι με λαχανικά και μπαχαρικά που θα κλέψει τις εντυπώσεις.

Υλικά
(για 4-6 άτομα)

1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
2 κ.σ. σταφίδες
2 κ.σ. αμύγδαλα σε φέτες (ζεματισμένα ή ψημένα)
½  κ.γ. κουρκουμά
¼  κ.γ. σπόρους κύμινου ολόκληρους
¼ κ.γ. ολόκληρο κόλιαντρο
3 λοβούς από κάρδαμο
1 ξυλάκι κανέλα, σπασμένο στη μέση
400 ml νερό
1 κ.γ. αλάτι
Για τα λαχανικά
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κ.σ. καθαρισμένο, ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. σταφίδες ξανθές
2 κ.σ. αμύγδαλα σε φέτες (ζεματισμένα ή ψημένα)
1 ½ κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη
½ κ.γ. κύμινο
5  λοβούς κάρδαμο
1 μεγάλο ή 2 μικρά κολοκυθάκια, κομμένα σε κύβους
170 γρ. πράσινα φασολάκια, κομμένα σε κομματάκια
1 μέτριο καρότο, σε κύβους
1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
1 κ.γ. αλάτι
2/3  φλιτζανιού νερό
2 κ.σ. καβουρδισμένα αμύγδαλα σε φέτες

Εκτέλεση
1. Βάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό. Το αφήνουμε στην άκρη.
2. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, τον κουρκουμά, το κύμινο, τους σπόρους κόλιανδρου, το κάρδαμο και την κανέλα και σοτάρουμε για 2 λεπτά περίπου μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε για 1 λεπτό ακόμα το ψήσιμο ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το νερό και το αλάτι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι το ρύζι να είναι τρυφερό. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά.
3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα λαχανικά: λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, το κόλιανδρο, το κύμινο και το κάρδαμο και ψήνουμε για 2 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε στο τηγάνι και τα κολοκυθάκια, τα φασολάκια, τα καρότα και το αλάτι. Ανεβάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και το περισσότερο νερό έχει εξατμιστεί. Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο προσθέτουμε και τις ντομάτες.
4. Προσθέτουμε το ρύζι στο μείγμα λαχανικών και ανακατεύουμε με μια λαστιχένια σπάτουλα για να ενωθούν οι γεύσεις. Μοιράζουμε στα πιάτα, γαρνίρουμε με αμύγδαλα και σερβίρουμε αμέσως.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;