Κατηγορίες

Σολομός με σάλτσα teriyaki

Σολομός με σάλτσα teriyaki
Ίσως είναι το δείπνο που θα κάνει την πρώτη εντύπωση ή μπορεί να είναι μία ένδειξη αγάπης, που να λέει "ευχαριστώ". Για όποιον λόγο κι αν επιλέξετε να κάνετε το τραπέζι στον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας το σίγουρο είναι πως πρέπει να εντυπωσιάσετε. Σας προτείνουμε ιδιαίτερες προτάσεις για μια απολύτως επιτυχημένη βραδιά. 
Η τεριγιάκι (teriyaki) είναι μια παραδοσιακή σάλτσα της γιαπωνέζικης κουζίνας, με ήπια γεύση, που έχει ως βάση τη σάλτσα σόγιας. Μπορείτε να τη βρείτε έτοιμη στο εμπόριο, αλλά σας προτείνουμε να τη φτιάξετε μόνοι σας αφού είναι πολύ εύκολη.

Υλικά
(για 4 άτομα)

4 φιλέτα σολομού (περίπου 500 γρ. συνολικά)
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 2 εκ., κομμένο σε λεπτές φετούλες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι)
1 κ.σ. mirin (κρασί από ρύζι)
ελαιόλαδο
θαλασσινό αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τζίντζερ και το σκόρδο με τη σάλτσα σόγιας, το σιρόπι σφενδάμου, το mirin και λίγο ελαιόλαδο.
2. Βάζουμε τα φιλέτα σολομού σε ένα βαθύ σκεύος, αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα από το μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν έως και 2 ώρες.
3. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε τα φιλέτα σολομού στο τηγάνι, με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω, κρατώντας τη μαρινάδα στην άκρη. Μαγειρεύουμε τα φιλέτα για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα της μαρινάδας και μαγειρεύουμε για περίπου 1 λεπτό ακόμη. Γυρίζουμε τα φιλέτα από την άλλη πλευρά και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ακόμη, αλείφοντάς τα με τη σάλτσα. Αν η σάλτσα βγαίνει πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό.
4. Μοιράζουμε τα φιλέτα σολομού σε πιάτα, προσθέτουμε κουταλιές από τη σάλτσα και σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;