Κατηγορίες

Κεφτεδάκια σουηδικά

Κεφτεδάκια σουηδικά
Η συνταγή για τα περίφημα κεφτεδάκια που έγιναν γνωστά από τα καταστήματα ΙΚΕΑ και αγαπήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Υλικά
(για 4 άτομα)

250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
250 γρ. κιμά χοιρινό
1 αυγό
2,5 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
2 μικρές πατάτες
3 κ.σ. βούτυρο  
1/4 κ.γ. μπαχάρι
αλάτι & λευκό πιπέρι



Για τη σάλτσα
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι ζωμό βοδινού
1/4 κ.γ. σάλτσα σόγιας 
1 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι & λευκό πιπέρι



Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια. Τις βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα, σκεπάζουμε με νερό και φέρνουμε σε βρασμό. Τις μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά, τις στραγγίζουμε καλά και τις πολτοποιούμε στο μούλτι. Τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς.
2. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Το βγάζουμε από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.
3. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά προσθέτοντας μια γενναιόδωρη δόση αλατοπίπερο και το μπαχάρι. Τοποθετούμε το μπολ για 30 λεπτά στο ψυγείο. Στη συνέχεια,  πλάθουμε μετρίου μεγέθους κεφτεδάκια. 
4. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια αργά, γυρίζοντάς τα όταν χρειάζεται, μέχρι να σχηματιστεί καφέ κρούστα και να ψηθούν στο εσωτερικό τους.
Για τη σάλτσα: Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί. Προσθέτουμε το ζωμό και την κρέμα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε καλά.


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;