Κατηγορίες

Πολωνικά γεμιστά ζυμαρικά (pierogi)

Όταν η διάθεση μου για ταξίδια βρίσκεται στα ύψη, ξεγελάω τον εαυτό μου μαγειρεύοντας συνταγές από κάποιο αγαπημένο μέρος, που έχω επισκεφθεί. Αυτά τα παραδοσιακά ζυμαρικά από την Πολωνία φτιάχνονται εύκολα και κυρίως ξανά βρίσκομαι πάλι στο Κάστρο του Βάβελ.

Υλικά
(για 4 άτομα)

Για τη ζύμη
4 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
2 κ.γ. αλάτι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
2 φλιτζάνια ξινή κρέμα
2 ολόκληρα αυγά

Για τη γέμιση με λάχανο 
λάχανο, ψιλοκομμένο 
ιταλικό guanciale (μάγουλο χοιρινό καπνιστό με πιπέρι) ή μπέικον ή πανσέτα, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
σκόρδο, ψιλοκομμένο
τυρί riccota 

Εκτέλεση 
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την ξινή κρέμα, τα αυγά και τον κρόκο αυγού. Ανακατεύουμε το υγρό μείγμα μέσα στο αλεύρι μέχρι να ενσωματωθεί. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά. 
2. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και με ένα στρογγυλό κουπ πατ κόβουμε μικρούς δίσκους. Βάζουμε 1 κ.γ. από τη γέμιση στο κέντρο τους και κλείνουμε καλά σε σχήμα µισοφέγγαρου, πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι. 
3. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια, και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα σοτάρουμε ελαφρά σε λίγο βούτυρο, να πάρουν ελαφρύ χρυσό χρώμα και από τις δύο πλευρές. 

Για τη γέμιση: Τσιγαρίζουμε, χωρίς λάδι, το guanciale (ή το μπέικον) μέχρι να βγάλει το λίπος του και στη συνέχεια σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ιδρώσουν. Προσθέτουμε το λάχανο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύουμε απαλά με το ρικότα και αλατοπιπερώνουμε. 


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;