Κατηγορίες

Πίτα με ψητή γαλοπούλα και πουρέ

08/01/2018 17:30, 0 σχόλια

Πίτα με ψητή γαλοπούλα και πουρέ
Αξιοποιήστε τα περισσεύματα της γαλοπούλας από το γιορτινό τραπέζι και φτιάξτε σε πολύ λίγο χρόνο με διάφορα υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα μια διαφορετική πίτα, χωρίς φύλλο, που θα αρέσει σε όλη την οικογένεια. Μια συνταγή για όσους τους αρέσει να επαναφέρουν δημιουργικά τα περισσεύματα στα επόμενα γεύματα.

Υλικά

(για 4-5 άτομα)

3 φλιτζάνια περισσεύματα γαλοπούλας, ψιλοκομμένη
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα στη χοντρή μεριά του τρίφτη
6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τυρί ρεγκάτο τριμμένο
½  φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
½ κ.σ. πάπρικα καπνιστή
1  κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. τριμμένο θυμάρι
1/3 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
2 φλιτζάνια γκούντα τριμμένο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον πουρέ
4-5 πατάτες, μετρίου μεγέθους, καθαρισμένες
600 ml γάλα
1 κ.σ. βούτυρο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες κομμένες στα τέσσερα μέχρι να μαλακώσουν.
2. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη γαλοπούλα, το καρότο, τον μαϊντανό, το θυμάρι, την πάπρικα, λίγο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε συνεχίζοντας για 1 λεπτό το σοτάρισμα. Ρίχνουμε το κρασί και μετά από 1 λεπτό που θα έχει εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι το φαγητό να πιει τα υγρά του. Προσθέτουμε τότε την κρέμα γάλακτος, το ρεγκάτο και το αλεύρι, ανακατεύουμε 2-3 φορές και σβήνουμε τη φωτιά.
3. Βγάζουμε τις βρασμένες πατάτες από την κατσαρόλα και πετάμε το νερό που έβρασαν. Επαναφέρουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και τις πολτοποιούμε με το ειδικό εργαλείο. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις το μείγμα αρχίσει να γίνεται παχύρευστο, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για τελευταία φορά.
4. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε στον πάτο του 3 κ.σ. από τον πουρέ. Απλώνουμε πάνω του το περιεχόμενο από το τηγάνι με τη γαλοπούλα και από πάνω τον πουρέ. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο γκούντα και ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;