Κατηγορίες

Χριστουγεννιάτικα γλυκά πιτάκια (mince pies)

Χριστουγεννιάτικα γλυκά πιτάκια (mince pies)
Τα mince pies είναι ένα από τα κλασικά χριστουγεννιάτικα γλυκά των Βρετανών. Αυτά τα πιτάκια γεμίζονται με ένα μείγμα που ονομάζεται mincemeat (δεν περιέχει κρέας, αλλά αποξηραμένα ψιλοκομμένα φρούτα, μπαχαρικά και αλκοόλ), το οποίο πωλείται και έτοιμο σε σουπερμάρκετ και ντελικατέσεν. Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή για να τα φτιάξετε με δική σας ζύμη αλλά και γέμιση.

Υλικά

(για περίπου 40 πιτάκια)

220 γρ. αλεύρι
170 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
1 πρέζα αλάτι
1 κρόκο αυγού
2-3 κ.σ. κρύο νερό

Για τη γέμιση (mincemeat)
100 γρ. μήλα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
50 γρ. ζάχαρη
φλούδα από 1/2 λεμόνι
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. κονιάκ
100 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους
300 γρ. σταφίδες
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
1/4 κ.γ. μπαχάρι σκόνη
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα



Εκτέλεση
1. Φτιάχνουμε τη γέμιση:  Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μια κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει για λίγα δευτερόλεπτα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
2. Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι. Την καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1ώρα.
3. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με ένα κουπ πατ. Πιέζουμε τον κάθε κύκλο στην κάθε θήκη ενός ταψιού για μίνι τάρτες ή για μικρά μάφιν και βάζουμε μέσα 1 κουταλάκι από τη γέμιση. Κόβουμε την υπόλοιπη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια ή σε σχήμα αστεριού ή σε άλλο σχέδιο που μας αρέσει και με αυτά καλύπτουμε τη γέμιση.
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
5. Αφήνουμε να κρυώσουν, τα αφαιρούμε προσεκτικά από τη φόρμα και γαρνίρουμε με ζάχαρη άχνη.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;