Κατηγορίες

Πίτα ψαριού με πουρέ πατάτας

Πίτα ψαριού με πουρέ πατάτας
Δοκιμάστε μια διαφορετική πίτα με ψάρι, λευκή σάλτσα και επικάλυψη από πουρέ πατάτας. Μπορείτε να την φτιάξετε με όποιο φιλέτο ψαριού σας αρέσει. Εμείς σας προτείνουμε να τη δοκιμάσετε, είτε με το φιλέτο λαβράκι ή με το φιλέτο τσιπούρα του Νηρέα. 

Υλικά

(για 4 άτομα)

800 γρ. φιλέτο λαβράκι Νηρέα 
600 ml γάλα
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
4 γαρίφαλα
2 φύλλα δάφνης
4 σφιχτά βραστά αυγά
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
100 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
50 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Βάζουμε το ψάρι σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε 500 ml από το γάλα. Καρφώνουμε ένα γαρίφαλο σε κάθε κομμάτι κρεμμυδιού και τα προσθέτουμε στο γάλα μαζί με τα φύλλα δάφνης. Βράζουμε στο γάλα το ψάρι για 8 λεπτά. Βγάζουμε το ψάρι και περνάμε το γάλα από λεπτό τρυπητό ρίχνοντάς το σε κανάτα. Πετάμε το κρεμμύδι και τη δάφνη και κόβουμε το ψάρι με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια σε ένα πυρέξ.
2. Κόβουμε τα βραστά αυγά στα τέσσερα και τα τοποθετούμε πάνω από το ψάρι. Σκορπίζουμε από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
3. Λιώνουμε το μισό βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο από το γάλα που κρατήσαμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο και το υπόλοιπο γάλα ανακατεύοντας καλά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η σάλτσα να στέκεται στο πίσω μέρος του κουταλιού. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από το ψάρι.
4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με το πιρούνι. Τις σουρώνουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο και γάλα. Πολτοποιούμε με το εργαλείο του πουρέ.
5. Στρώνουμε προσεκτικά τον πουρέ πατάτας πάνω από το ψάρι με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;