Κατηγορίες

Μεξικάνικη σαλάτα με κιμά σε φωλιές τορτίγιας

Μεξικάνικη σαλάτα με κιμά σε φωλιές τορτίγιας
Μαζέψτε φίλους στο σπίτι και ενθουσιάστε τους με αυτή τη συνταγή. Μια σαλάτα γεμάτη χρώματα μέσα σε μεγάλες, τραγανές φωλιές από τορτίγιες. Εντυπωσιακή και πολύ χορταστική.

Υλικά
(για 4 ατομα)

4 τορτίγιες διαμέτρου 20 εκ. περίπου
1 κ.σ. φυτικό λάδι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. σκόνη τσίλι
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
500 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
1/2 φλιτζάνι ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
2 κ.γ. μηλόξυδο
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σαλάτα
2 καρδιές μαρουλιού, τεμαχισμένες με τα χέρια
1 φλιτζάνι μαύρα φασόλια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1/4 φλιτζανιού φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. χυμό λάιμ
1/2 φλιτζάνι τριμμένο μείγμα τυριών τσένταρ και έμενταλ
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αβοκάντο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
sour cream (ξινή κρέμα) ή γιαούρτι στραγγιστό για το σερβίρισμα (προαιρετικά)



Εκτέλεση
1. Δίνουμε με τα χέρια μας στις τορτίγιες το σχήμα που φαίνεται στη φωτογραφία και τις τοποθετούμε μέσα σε πυρίμαχα μπολ ώστε να διατηρήσουν το σχήμα τους. Τις ψεκάζουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά μέχρι πάρουν χρώμα, να γίνουν τραγανές και να διατηρούν στο σχήμα τους. Αφήνουμε τις φωλιές να κρυώσουν.
2. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το τσίλι, την πάπρικα και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να διαλυθούν οι σβόλοι περίπου για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό  ντομάτας, το ζωμό, το ξύδι, ½ φλιτζάνι νερό και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει ελαφρά, περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και συνεχίζουμε για 5 λεπτά ακόμα το μαγείρεμα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
3. Ανακατεύουμε το μαρούλι, τα φασόλια, τις ντομάτες, τα κρεμμυδάκια και 2 κ.σ. κόλιανδρο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε τις φωλιές σε πιάτα. Μοιράζουμε τη σαλάτα μέσα στις φωλιές, προσθέτουμε στη συνέχεια τον κιμά και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά και το υπόλοιπο κόλιαντρο. Γαρνίρουμε προαιρετικά με ξινή κρέμα και αβοκάντο.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;