Κατηγορίες

Χριστουγεννιάτικο κέικ στόλεν

Χριστουγεννιάτικο κέικ στόλεν
Αυθεντική συνταγή για το παραδοσιακό γερμανικό xριστουγεννιάτικο κέικ. Ζυμωμένο με μαγιά και γεμισμένο με ποικιλία ξερών φρούτων και με πάστα αμυγδάλου, αποκτά αφράτη υφή και υπέροχο άρωμα.

Υλικά
(για 2 μέτρια κέικ)

Για τη ζύμη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φακελάκι μαγιά
150 γρ. χλιαρό γάλα
2 αυγά
100 γρ. ζάχαρη
180 γρ. βούτυρο αγελάδος
ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τη γέμιση

50 γρ. λικέρ μαστίχα
300 γρ. ανάμεικτα κράνμπερι και σταφίδες ξανθές
100 γρ. αμύγδαλο φιλέ
200 γρ. ανάμεικτα γλασαρισμένα φρούτα σε κομματάκια (κόντιτα)

Για μετά το ψήσιμο

2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
½ κ.γ κανέλα τριμμένη
1/5 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο



Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: σε ένα μικρό μπολ βάζουμε 4-5 κ.σ. χλιαρό γάλα, τη μαγιά, 1 κ.σ. ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε 15-20 λεπτά ώστε η ζύμη να αρχίσει να αφρίζει.
2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο μια λακούβα και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη από το μικρό μπολ, το χτυπημένο με τη ζάχαρη βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και το χλιαρό γάλα. Ζυμώνουμε απαλά από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να πάρουμε μια απαλή και εύπλαστη ζύμη. Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο.
3. Ενώ περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη, σε ένα μπολ βάζουμε το λικέρ μαστίχα και ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες με τα κράνμπερι για να απορροφήσουν το λικέρ και να φουσκώσουν.
4. Ενσωματώνουμε τη γέμιση: Κόβουμε τη ζύμη στα δύο και με τον πλάστη πλάθουμε ώστε να προκύψουν 2 στρογγυλά, χοντρά φύλλα. Μοιράζουμε σε κάθε στρογγυλό κομμάτι τις σταφίδες και τα κράνμπερι που έχουμε σουρώσει, τα κομματάκια από τα γλασαρισμένα φρούτα, το φιλέ αμύγδαλο και πλάθουμε απαλά ώστε να ενσωματωθεί η γέμιση. Δίνουμε σήμα φρατζόλας ή κέικ,τα το βάζουμε σε ταψί επάνω σε λαδόκολλα και το αφήνουμε 20-30 λεπτά να φουσκώσει λίγο.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά μέχρι η ζύμη να ροδίσει.
6. Στο μεταξύ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με την κανέλα και το γαρύφαλλο.
7. Βγάζουμε ζεστά τα κέικ από το φούρνο, τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης άχνης και τριμμένων μπαχαρικών.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;