Κατηγορίες

Κεφτέδες με φακές και πλιγούρι

Κεφτέδες με φακές και πλιγούρι
Ένα έξυπνο πιάτο με υψηλή θρεπτική αξία. Αυτά τα "ψεύτικα" κεφτεδάκια έχουν υπέροχο άρωμα και θα σας χορτάσουν απολαυστικά. Δοκιμάστε τα!

Υλικά
(για 6 μερίδες)

1 φλιτζάνι κόκκινες φακές, πλυμένες και στραγγισμένες
1 φλιτζάνι πλιγούρι, πλυμένο και στραγγισμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.σ. ντοματοπελτέ 
1 κ.σ. κύμινο
1 λεμόνι (τον χυμό του) 
1/4 φλιτζανιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζανιού φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)


Εκτέλεση
1. Βάζουμε τις φακές να σιγοβράσουν σε 2 1/2 φλιτζάνια νερό, σε χαμηλή φωτιά. Μόλις εξατμιστεί το μεγαλύτερος μέρος του νερού, ρίχνουμε το πλιγούρι. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσουν. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και την αφήνουμε στην άκρη. 
2. Σε μια άλλη, μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 8-10 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το κύμινο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις φακές με το πλιγούρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ζυμάρι, περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. 
3. Όταν κρυώσει, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε μέχρι να συνδυαστούν καλά. Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλά κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια.
4. Ψεκάζουμε τον χυμό λεμονιού πάνω από τα κεφτεδάκια και πασπαλίζουμε με κόκκινο πιπέρι. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια σε θερμοκρασία δωματίου, με φέτες λεμονιού. 




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;