Κατηγορίες

Φακόρυζο με κρεμμύδια

Φακόρυζο με κρεμμύδια
Μια δημοφιλής συνταγή από τη Μέση Ανατολή που μας δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψουμε τις φακές σε ένα πολύ γευστικό και εντυπωσιακό πιάτο. Ταιριάζει ωραία με γιαούρτι, ενώ τα τραγανά κρεμμύδια στην κορυφή δίνουν τη δική τους νοστιμιά στο πιάτο.

Υλικά
(για 4-6 άτομα)

1 1/2 φλιτζάνι φακές, ξεπλυμένες
1 1/4 φλιτζανιού μακρύκοκκο ρύζι
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
4-5 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες στο μαντολίνο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
γιαούρτι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)



Εκτέλεση
1. Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και στη συνέχεια σε πολύ λεπτές ροδέλες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να ροδίσουν, περίπου 15-20 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.
2. Στο μεταξύ, βάζουμε 4 1/2 φλιτζάνια νερό να βράσουν σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις φακές και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Ύστερα, ρίχνουμε το ρύζι και τα μισά κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, σκεπάζοντας την κατσαρόλα, σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι οι φακές και το ρύζι να μαλακώσουν, περίπου 20 λεπτά ακόμα. Προς το τέλος, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε περισσότερο νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένα για 5 λεπτά.
3. Όσο βράζουν οι φακές με το ρύζι, μαγειρεύουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια που έμειναν στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να σκουρύνουν και να γίνουν λίγο τραγανά, περίπου 15-20 λεπτά.
4. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτοντας στην κορυφή τα τραγανά κρεμμύδια. Προαιρετικά, μπορούμε να το σερβίρουμε και με γιαούρτι.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;