Κατηγορίες

Ντιπ με ψητή πιπεριά και καρύδια

Ντιπ με ψητή πιπεριά και καρύδια
Ένα πολύ λαχταριστό ντιπ με καταγωγή από τη Συρία- εκεί το ονομάζουν «μουχαμάρα» (muhammara). Φτιάχνεται με ψητές κόκκινες πιπεριές, καρύδια και μελάσα ροδιού (θα τη βρείτε στα deli και σε αραβικές αγορές) και σερβίρεται με αραβικές πίτες και λαχανικά. Είναι υπέροχο και σαν άλειμμα σε σάντουιτς.

Υλικά
(για 1 1/2 φλιτζάνι)

2 κόκκινες πιπεριές
1 φλιτζάνι ψίχα καρυδιού
1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένη
1/2 λεμόνι, το χυμό του
1/4 φλιτζανιού τριμμένη φρυγανιά
1 κ.σ. μελάσα ροδιού
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1/2 κ.γ. νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
1 πρέζα κύμινο
2 κ.σ. ελαιόλαδο



Εκτέλεση
1. Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Βάζουμε τις πιπεριές ολόκληρες σε ένα ταψί στο γκριλ στους 250 βαθμούς. Τις ψήνουμε γυρίζοντάς τες συχνά από όλες τις πλευρές μέχρι να δούμε ότι αρπάζουν και μαυρίζουν γύρω-γύρω.
2. Τις βγάζουμε από το γκριλ, τις βάζουμε σε μια νάιλον σακούλα για τρόφιμα και την κλείνουμε για 10-15 λεπτά. Ο ατμός που δημιουργείται βοηθάει στο ξεφλούδισμα. Βγάζουμε τις πιπεριές από τη σακούλα και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι και τις κόβουμε στα δύο κατά μήκος. Τις απλώνουμε σε μια πλαστική σανίδα κοπής με τη φλούδα προς τα πάνω και με ένα μαχαίρι ξύνουμε και αφαιρούμε τη φλούδα και τα σποράκια τους.
3. Βάζουμε τις πιπεριές στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και πολτοποιούμε. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε συνεχή ροή, μέχρι να σχηματιστεί μια εντελώς λεία πάστα.
4. Μεταφέρουμε σε μπολάκι, ραντίζουμε με λίγο λάδι και σερβίρουμε. Γίνεται πιο νόστιμο αν το αφήσουμε για κάποιες ώρες στο ψυγείο (ιδανική όλη τη νύχτα) για να ενωθούν οι γεύσεις.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;