Κατηγορίες

Μοσχάρι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας (χουνκιάρ μπεγεντί)

Μοσχάρι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας (χουνκιάρ μπεγεντί)
Κοκκινιστό μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα, απλωμένο πάνω από ένα υπέροχο πουρέ καπνιστής μελιτζάνας. Ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό πιάτο της πολίτικης κουζίνας που κλέβει την παράσταση σε κάθε τραπέζι. Το χουνκιάρ μπεγεντί γίνεται είτε με αρνί είτε με μοσχάρι, αλλά ο πρωταγωνιστής αυτού του πιάτου είναι ο πουρές μελιτζάνας με την κρεμώδη υφή και το καπνιστό άρωμα.

Υλικά
(για 4 άτομα)

800 γρ. μοσχάρι σπάλα, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/3 φλιτζανιού ε.π.ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 ξυλάκι κανέλας
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 φύλλο δάφνης
½  κ.σ. πάπρικα καπνιστή
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ μελιτζάνας
4 μελιτζάνες φλάσκες
3 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. αλεύρι
700 ml γάλα
1/3 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση                                                                                          
1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο καυτό λάδι το κρέας για 7-8 λεπτά ώστε να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι,τη δάφνη και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη
2. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε στην κατσαρόλα την πάπρικα, την κανέλα και τον μαϊντανό. Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και βράζουμε για 15-20 λεπτά. Αν στύψει το φαγητό προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
3. Ετοιμάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας. Ψήνουμε ολόκληρες τις μελιτζάνες στο γκριλ μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους και να είναι έτοιμες να αρπάξουν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Βγάζουμε την εξωτερική τους φλούδα και κρατάμε την ψίχα (χωρίς πολλούς σπόρους) την οποία ψιλοκόβουμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι.
4. Ζεσταίνουμε (χωρίς να βράσει) το γάλα. Στο μεταξύ λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας για 8-10 λεπτά μέχρι να προκύψει μια παχύρευστη μπεσαμέλ. Την απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί.
5. Ρίχνουμε μέσα στην μπεσαμέλ την ψιλοκομμένη ψίχα μελιτζάνας και ανακατεύουμε καλά.
6. Σερβίρουμε τοποθετώντας στην μέση του πιάτου τον πουρέ μελιτζάνας και πάνω του απλωμένο το κοκκινιστό κρέας με τη σαλτσούλα του.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;