Κατηγορίες

Χειροποίητα ζυμαρικά γεμιστά με κιμά (Μαντί)

04/12/2017 20:00, 0 σχόλια

Χειροποίητα ζυμαρικά γεμιστά με κιμά (Μαντί)
Ένα από τα ωραιότερα ανατολίτικα φαγητά, πλούσιο σε γεύση και με πολλές παραλλαγές. Αυτά τα μικρά και ντελικάτα χειροποίητα ζυμαρικά, σαν μικρά πουγκιά γεμιστά με κιμά, είναι μπελαλίδικα αλλά θα σας ανταμείψουν με τη νοστιμιά τους.

Υλικά
(για 4 άτομα)

Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
3 αυγά
1 κ.γ. αλάτι
150 ml νερό

Για τη γέμιση
300 γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κιμά (ή ανάμεικτο)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα γιαουρτιού
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
αλάτι κατά βούληση

Για γαρνίρισμα
75 γρ. βούτυρο
1 ½ κ.γ. μπούκοβο
σουμάκ (ανατολίτικο μπαχαρικό

Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με νωπή πετσέτα για 30 λεπτά.
2. Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το σκόρδο και λίγο αλάτι στο γιαούρτι και ανακατεύουμε.
3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε. Αφού τον ροδίσουμε καλά τον αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε καλά.
4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4  κομμάτια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε ένα-ένα τα κομμάτια ζύμης σε λεπτά φύλλα και με μία ροδέλα κόβουμε σε λωρίδες και κατόπιν σε τετράγωνα περίπου 3,5 Χ 3,5 εκατοστά.
4. Τοποθετούμε σε κάθε τετράγωνο ζύμης ένα 1 κ.γ. γέμιση κιμά. Κλείνουμε σε πουγκάκια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
5. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το μπούκοβο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μην καεί, μέχρι το βούτυρο να πάρει κοκκινωπό χρώμα.
6. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο που κοχλάζει, ρίχνουμε τα μαντί και τα βράζουμε για 10-15 λεπτά.
7. Αφαιρούμε τα μαντί με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε ζεστά προσθέτοντας από πάνω τη σάλτσα γιαουρτιού, το λιωμένο βούτυρο με το μπούκοβο και το σουμάκ.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;