Κατηγορίες

Κυδώνια γεμιστά με κιμά

Κυδώνια γεμιστά με κιμά
Κυδώνια γεμιστά με κιμά ή αλλιώς το χειμωνιάτικο αντίστοιχο της γεμιστής ντομάτας. Φίνο και νόστιμο πιάτο που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε ένα επίσημο τραπέζι. Μπορείτε, αν θέλετε, αντί για ντομάτα, να προσθέσετε στη γέμιση κουκουνάρι και σταφίδες.

Υλικά

(για 6 μερίδες)

6 μεγάλα κυδώνια
350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο
6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα, τριμμένη
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
1/2 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Πλένουμε τα κυδώνια και τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 5 λεπτά. Κόβουμε ένα καπάκι από το πάνω μέρος κάθε κυδωνιού και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Με ένα μικρό κουταλάκι ή με ειδικό εργαλείο αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερη σάρκα από το εσωτερικό τους, ώστε να μείνει ένα κέλυφος πάχους περίπου 4 εκ. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα που αφαιρέσαμε.
2. Λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τη σάρκα από το κυδώνια και τον κιμά, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τη ντομάτα, την κανέλα, το γαρίφαλο και αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε και ανακατεύουμε τον μαϊντανό.
3. Γεμίζουμε με το μείγμα τα κυδώνια. Τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τα βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και περιχύνουμε τα κυδώνια. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 με 60 λεπτά. Τα σερβίρουμε αμέσως.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;