Κατηγορίες

Γλασαρισμένο ρολό κιμά

Γλασαρισμένο ρολό κιμά
Θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας; Δοκιμάστε αυτή την αμερικάνικη συνταγή για νοστιμότατο, ζουμερό ρολό κιμά. Το «ιδιαίτερο» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το γλάσο με τη γλυκόξινη γεύση. Τρώγεται ζεστό και κρύο και συνοδεύεται ιδανικά από μια πράσινη σαλάτα.

Υλικά
(για 4-6 άτομα)

350 γρ. χοιρινό κιμά
600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
1/4 φλιτζανιού ξινόγαλο
1 κ.σ. ζελατίνη σε σκόνη
2 φέτες ψωμί (κάπως ξερό) χωρίς την κόρα, κομμένο σε κομμάτια
100 γρ. άσπρα μανιτάρια καθαρισμένα
1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.γ. σάλτσα σόγιας
1 κ.γ. πάπρικα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 καρότο χοντροτριμμένο
1 κοτσάνι σέλερι χοντροκομμένο
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
2 μεγάλα αυγά
100 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
1/4 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γλάσο
3/4 φλιτζανιού κέτσαπ
1/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι μηλόξιδο
12/ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι


 
Εκτέλεση
1. Ανακατεύουμε το ζωμό με το ξινόγαλο και τη ζελατίνη. Το αφήνουμε στην άκρη.
2.  Χτυπάμε στο μούλτι το ψωμί και τα μανιτάρια μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
3.  Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, τη σάλτσα σόγιας, την πάπρικα και το σκόρδο και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα (δεν τα πολτοποιούμε).
4. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά τους. Ρίχνουμε το μείγμα με τον ζωμό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 10 περίπου λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος στο μισό. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο στο μπολ με τα μανιτάρια και το ψωμί.
5. Προσθέτουμε στο μπολ τον μοσχαρίσιο και τον χοιρινό κιμά, τα αυγά, το τυρί, τον μαϊντανό, το λάδι και αλατοπίπερο. Πλάθουμε καλά με τα χέρια μας το μείγμα για 5-6 λεπτά μέχρι να γίνει ομοιογενές και να ενωθούν οι γεύσεις.
6. Τυλίγουμε το μείγμα σε αλουμινόχαρτο σφιχτά ώστε να διατηρήσει το κυλινδρικό σχήμα του και το βάζουμε για 30 τουλάχιστον λεπτά στο ψυγείο.
7. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ξετυλίγουμε  προσεχτικά τον κιμά από το αλουμινόχαρτο μέσα σε μια λαδωμένη μακρόστενη φόρμα. Πιέζουμε ελαφρά ώστε ο κιμάς να καλύψει όλη τη φόρμα χωρίς κενά και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
8.  Ενώ ψήνεται ο κιμάς ετοιμάζουμε το γλάσο, βράζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 4-5 λεπτά.
9.  Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο, αναποδογυρίζουμε προσεχτικά τον κιμά σε μια λαδόκολλα πάνω σε δίσκο ψησίματος και τον καλύπτουμε με το γλάσο. Ψήνουμε στον φούρνο για 10-12 λεπτά ακόμα.
10.  Βγάζουμε το ρολό από τον φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το σερβίρουμε κομμένο σε φέτες.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;