Κατηγορίες

Τάρτα λεμονιού με ψημένη μαρέγκα

Τάρτα λεμονιού με ψημένη μαρέγκα
Ακαταμάχητη, εντυπωσιακή λεμονόπιτα, ιδανική για επιδόρπιο μετά από καλοκαιρινά γεύματα ή με τον απογευματινό καφέ.

Υλικά
(για 6-8 άτομα)

Για τη βάση
125 γρ. βούτυρο, σε κύβους
75 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι
2 κρόκοι αυγών

Για την κρέμα λεμονιού
225 γρ. βούτυρο
225 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
2 κρόκοι αυγών
5 λεμόνια

Για τη μαρέγκα
3 ασπράδια αυγών
150 γρ. ζάχαρη



Εκτέλεση
1. Για τη ζύμη της τάρτας: Ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλεύρι μέχρι να γίνουν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε τους 2 κρόκους και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να έχουμε μια ζύμη. Την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάγκο εργασίας πασπαλισμένο με λίγο αλεύρι και την περνάμε στην ταρτιέρα. Αφαιρούμε τα περισσεύματα ζύμης και τρυπάμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι. Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά και την αφήνουμε να κρυώσει.
2. Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα από 5 λεμόνια (δεν βράζουμε). Προσθέτουμε στο μείγμα τα αυγά και τους κρόκους και ανακατεύουμε ζωηρά σε χαμηλή φωτιά μέχρι η κρέμα μας να πήξει. Γεμίζουμε με την κρέμα την τάρτα.
3. Για τη μαρέγκα: Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη. Μόλις σχηματιστούν απαλές κορυφές, στρώνουμε τη μαρέγκα πάνω από τη γέμιση λεμονιού, δίνοντας ωραίο σχήμα και κορυφές.
4. Ψήνουμε την τάρτα σε δυνατό φούρνο στους 200 βαθμούς για 5-8 λεπτά μέχρι να καψαλιστεί η μαρέγκα.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;