Κατηγορίες

Πασχαλινά γλυκά κεράσματα

19/04/2019 17:30, 0 σχόλια

Πασχαλινά γλυκά κεράσματα
Advertisement

Τα παρακάτω παραδοσιακά γλυκά είναι λες και ζυμώθηκαν με θαλπωρή και φροντίδα. Φτιάχνονται εύκολα και θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους σε κάθε περίσταση που απαιτεί κέρασμα. 

Κρητικά καλτσούνια (Λυχναράκια)

Υλικά

Για τη ζύμη
350 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
1 κ.γλ. Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. ζάχαρη
60 ml. γάλα 
1 αυγό
1 βανίλια
Για τη γέμιση
500 γρ. ανθότυρο
70 γρ. ζάχαρη άχνη 
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
Κανέλα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
1. Φτιάχνουμε την γέμιση, ανακατεύοντας καλά το ανθότυρο, τη ζάχαρη άχνη και το αυγό. 
2. Για τη ζύμη: Χτυπάμε το βούτυρο έως ότου να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, το γάλα και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα. 
3. Ανακατεύουμε το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ με το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και το ρίχνουμε σταδιακά στο μίγμα με το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα και το αυγό. Συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
4. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη την ζύμη και με τη βοήθεια ενός στρογγυλού κουπ ατ (εναλλακτικό με τον πάτο ενός ποτηριού), κόβουμε στρογγυλά κομμάτια. 
5. Βάζουμε λίγη από τη γέμιση στο κέντρο από κάθε φύλλο και κλείνουμε στις άκρες, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθούν πτυχώσεις. 
6. Αλείφουμε τα καλτσούνια με λίγο αυγό και τα τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. 
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 °C στον αέρα για 20’-25’ περίπου. 
8. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε. 





Πασχαλινά κουλουράκια με σουσάμι

Υλικά
750 γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
½ φακελάκι Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
400 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
5 αυγά + 1 ασπράδι για το άλειμμα 
2 βανίλιες
3 κ.σ. κονιάκ
Σουσάμι

Εκτέλεση
1. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε την Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ με το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ. 
2. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε τη βανίλια, το κονιάκ και χτυπάμε για λίγο ακόμη. 
3. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το μίγμα της Φαρίνας και ζυμώνουμε ελαφρά έως ότου αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη. 
4. Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 °C στον αέρα για 20’-25’ μέχρι να ροδίσουν. 




Εύκολη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά
130 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
1 λίτρο γάλα
220 γρ. ζάχαρη
110 γρ. βούτυρο
8 αυγά
Κακάο ΓΙΩΤΗΣ και κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
1. Περνάμε από ψιλή σίτα το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και το διαλύουμε στο γάλα.
2. Βάζουμε το παραπάνω μίγμα σε κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε χωρίς όμως να το αφήσουμε να βράσει. 
3. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ζωηρές κινήσεις μέχρι ν’ αρχίσει να δένει η κρέμα μας. 
4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, αναδεύοντας καλά έως ότου ενσωματωθούν τα υλικά.
5. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και έπειτα προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε την γαλατόπιτα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 175 °C για 50’ περίπου.
7. Πασπαλίζουμε με Κακάο ΓΙΩΤΗΣ, συμπληρώνουμε (προαιρετικά) λίγη κρέμα γάλακτος και σερβίρουμε. 




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;