Κατηγορίες

Πασχαλινό τσουρέκι: 3 συνταγές για σίγουρη επιτυχία

Πασχαλινό τσουρέκι: 3 συνταγές για σίγουρη επιτυχία
Advertisement

Απαιτούν χρόνο, ίσως και λίγη υπομονή αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει. Είτε αποφασίσετε να βαδίσετε σε μονοπάτια αμιγώς παραδοσιακά, είτε να προσθέσετε πιο μοντέρνες πινελιές ένα είναι σίγουρο: Οι παρακάτω συνταγές θα σας εξασφαλίσουν σίγουρη επιτυχία! 

Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα

Υλικά
500 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
40 γρ. Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ
120 γρ. φρέσκο γάλα (χλιαρό)
80 γρ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
70 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι 

Για τη γέμιση 
150 γρ. Κουβερτούρα 54% Κακάο ΓΙΩΤΗΣ ψιλοκομμένη
90 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
30 γρ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ κοσκινισμένο
30 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση
1. Διαλύουμε τη Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ στο χλιαρό γάλα. 
2. Βάζουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, το βούτυρο, τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το μίγμα της μαγιάς στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 3’ περίπου.
3. Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια έως ότου αποκτήσουμε μια ζύμη ελαστική. 
4. Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30’ περίπου. 
5. Τη μεταφέρουμε σε επίπεδη αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε ξανά. Την πιέζουμε με την παλάμη μας έως ότου αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφου πάχους ορθογώνιο κομμάτι. Τυλίγουμε πάλι με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο όλο το βράδυ.

Συναρμολόγηση/γέμισμα
1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση, λιώνοντας σε μπεν μαρί την Κουβερτούρα 54% Κακάο ΓΙΩΤΗΣ με το βούτυρο. Προσθέτουμε το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. 
2. Αλείφουμε πάνω στη ζύμη το μίγμα της σοκολάτας και διπλώνουμε σε ρολό. Το αφήνουμε για 10’ περίπου στο ψυγείο να σφίξει και έπειτα κόβουμε τη ζύμη κατά μήκος, δημιουργώντας δύο μπαστουνάκια. Με ένα μαχαίρι κόβουμε κάθε μπαστουνάκι στη μέση (όχι μέχρι κάτω) και τα τοποθετούμε χιαστί το ένα πάνω στο άλλο, κλείνοντας στις άκρες ώστε να δημιουργηθεί μια κοτσίδα.
3. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε ρηχό ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 45’ έως ότου ροδίσει. 




Πολίτικο τσουρέκι

Υλικά
(για 2 τσουρέκια)

870 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
135 γρ. βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
135 γρ. γάλα φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη + 1 πρέζα για το προζύμι
4 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
21 γρ. Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
100 γρ. χλιαρό νερό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
4 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο
3 γρ. μαστίχα κοπανισμένη
3 γρ. κακουλέ κοπανισμένο
1 ασπράδι αυγού + 1 κ.σ. νερό για την επάλειψη
Αμύγδαλο φιλέ για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, μία πρέζα ζάχαρη και τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ και ανακατεύουμε. Τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 6’-7’ περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να αρχίσουν στην επιφάνειά του να δημιουργούνται φουσκάλες. 
2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο τη ζάχαρη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τσεκάρουμε τη θερμοκρασία του- το μίγμα πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία με το δάχτυλό μας. Αν είναι πιο ζεστό, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τσεκάρουμε ξανά. 
3. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μίγμα με τη μαγιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. 
4. Στο μπολ του μίξερ προσθέτουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα βούτυρο-αυγά-μαγιά από το βήμα 3. Δουλεύουμε με το εξάρτημα του γάντζου, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα για περίπου 15’  ή μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Καλύπτουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί.
5. Όταν φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε σε έξι ίσα μέρη (τρία για κάθε τσουρέκι). Πλάθουμε τρία μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για το δεύτερο τσουρέκι. Αν θέλουμε μπορούμε να κλείσουμε την κάθε πλεξούδα, δημιουργώντας ένα στεφάνι. Τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 1 ώρα να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. 
6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C. Χτυπάμε το ασπράδι του αυγού με 1 κ.σ. νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια με τη βοήθεια ενός πινέλου. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στον αέρα για 40’-50’.



Τσουρέκι με επικάλυψη λευκής σοκολάτας και φρούτα

Υλικά 
25 γρ. Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
4 κ.σ. χλιαρό νερό
100 γρ. γάλα
225 γρ. βούτυρο γάλακτος
400 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
2 αυγά 
100 γρ. ζάχαρη
2 κ.γλ. τριμμένο γλυκάνισο  
1 πρέζα αλάτι

Για την επικάλυψη 
500 γρ. Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ
300 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης

Για το γαρνίρισμα
Φρέσκες φράουλες, μούρα 
Σιρόπι Σοκολάτας ΓΙΩΤΗΣ 

Εκτέλεση
1. Διαλύουμε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ στο χλιαρό νερό.
2. Σ’ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλάτι, τα αυγά, τη ζάχαρη, το μίγμα της μαγιάς και την μισή ποσότητα Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τον χυλό. Προσθέτουμε τον γλυκάνισο και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε για 10’ περίπου. 
3. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40’ περίπου. 
4. Ζυμώνουμε ξανά, πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε και τοποθετούμε το τσουρέκι σε βουτυρωμένο ταψί. Το σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30’ έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο. 
5. Ψήνουμε το τσουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για 40’-50’ περίπου.
6. Αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την επικάλυψη, λιώνοντας σε μπεν μαρί την Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ με την κρέμα γάλακτος. 
7. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας καλύπτουμε το τσουρέκι με την λευκή σοκολάτα και γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες και μούρα. Για πιο πλούσια γεύση, προσθέτουμε Σιρόπι Σοκολάτας ΓΙΩΤΗΣ. 



Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;