Κατηγορίες

Ιταλικό πανφόρτε με σοκολάτα

Ιταλικό πανφόρτε με σοκολάτα
Panforte ή αλλιώς το γιορτινό ιταλικό παστέλι. Ξηροί καρποί, φρούτα γλασέ και σοκολάτα τυλίγονται σε σιρόπι και αρωματίζονται με μπαχαρικά σε ένα υπέροχο γλύκισμα με καταγωγή από την Τοσκάνη. Ταιριάζει τέλεια με το λικέρ Amaro, γλυκό κρασί και καφέ. Δοκιμάστε το και θα γίνει το αγαπημένο σας γιορτινό κέρασμα!

Υλικά
(για περίπου 16 κομμάτια)

5 κ.σ. κακάο
2 1/2 φλιτζάνια ξηρούς καρπούς (φουντούκια, αμύγδαλα ή καρύδια), καβουρδισμένους
3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού ή φρουί γλασέ, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. κανέλα
2 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
1 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
85 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια
200 γρ. ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού μέλι
κακάο ή ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)



Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο το εσωτερικό μιας στρογγυλής φόρμας (22-23 εκ.) και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο της.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κακάου, τους ξηρούς καρπούς, το αλεύρι, τα γλασέ, την κανέλα, το τζίντζερ, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τη σκόνη τσίλι.
3. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μικρό μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Την αφήνουμε στην άκρη.
4. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μέλι και τη ζάχαρη μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 115 βαθμούς.
5. Ρίχνουμε αμέσως το ζεστό σιρόπι πάνω από το μείγμα των ξηρών καρπών, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, το απλώνουμε και λειάνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
6. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά. Αφήνουμε το πανφόρτε να κρυώσει για 15 λεπτά, ξεφορμάρουμε προσεκτικά και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και με ένα καλό μαχαίρι το κόβουμε σε λεπτές φέτες.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;