Κατηγορίες

Σπιτικά εκλέρ με σοκολάτα

Σπιτικά εκλέρ με σοκολάτα
Αγαπημένα γλυκάκια τα εκλέρ, από τα πιο κλασικά κεράσματα σε γιορτές. Σας δίνουμε μία συνταγή για λαχταριστά σοκολατένια εκλέρ που θα γίνουν ανάρπαστα. Μπελαλίδικο γλυκό, που όμως αξίζει μέχρι τελευταίας δαγκωνιάς.

Υλικά
(για 10 εκλέρ)

Για τη ζύμη
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
2 μέτρια αυγά συν 1 κρόκο
250 ml νερό με γάλα (μισό-μισό)
1/4 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση με σοκολάτα
500 ml γάλα πλήρες
4 κρόκους αυγών
100 γρ. ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι
30 γρ. κακάο σε σκόνη
1 λοβό βανίλια

Για το γλάσο σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη
160 γρ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. βούτυρο
5-6 κ. σούπας νερό



Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα. Προσθέτουμε και το βούτυρο, αφήνουμε να λιώσει και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά.
2. Ρίχνουμε όλο το αλεύρι μαζί και ανακατεύουμε γρήγορα. Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια μπάλα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και δουλεύουμε τη ζύμη με τη σπάτουλα ώσπου να χάσει την υγρασία της και να στεγνώσει. Μόλις αρχίσει να κολλάει λίγο στον πάτο της κατσαρόλας, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
4. Ρίχνουμε το ένα αυγό και δουλεύουμε με τη σπάτουλα να ενωθεί με τη ζύμη. Ρίχνουμε το δεύτερο αυγό και δουλεύουμε πάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε τον κρόκο και δουλεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα που να στέκεται στο δάχτυλο.
5. Απλώνουμε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και το βουτυρώνουμε ελαφρά. Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με χοντρή μύτη και σχηματίζουμε μακρόστενους κυλίνδρους, αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους.
6. Ψήνουμε τα εκλέρ στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-6 λεπτά ακόμα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
7. Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας για τη γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το κακάο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ, ενώ σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη με τα αυγά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο κατσαρολάκι με το γάλα και το κακάο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα, ώστε να μην αρπάξει στον πάτο. Όταν πήξει αρκετά η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Κάνουμε μια τρυπούλα στα εκλέρ (ή δύο αν είναι μεγάλα) και με το κορνέ τα γεμίζουμε με την κρέμα σοκολάτας.
8. Για το γλάσο σοκολάτας: Kόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί.  Όταν αρχίζει να λιώνει, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό κουταλιά-κουταλιά.
9. Καλύπτουμε την επιφάνεια από τα εκλέρ με το γλάσο. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Αν στο μεταξύ πήξει πολύ το γλάσο, το ξαναλιώνουμε με ελάχιστο νερό.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;