Κατηγορίες

Βιεννέζικο κέικ σοκολάτας (Sacher Torte)

Βιεννέζικο κέικ σοκολάτας (Sacher Torte)
Όταν ο 16χρονος Franz Sacher, μαθητευόμενος ζαχαροπλάστης στην κουζίνα του πρίγκιπα Μέτερνιχ, δημιούργησε το 1832 το Ζαχερτόρτε (Sacher torte) σίγουρα δεν περίμενε πως αυτό το σοκολατένιο κέικ με τη γέμιση από μαρμελάδα βερίκοκο θα γινόταν ένα από τα διασημότερα γλυκά στον κόσμο. Σας δίνουμε τη συνταγή για την πιο διάσημη εκδοχή του.

Υλικά
(για 12 μερίδες)

7 κρόκοι αυγών
150 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
125 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. κουβερτούρα
7 ασπράδια αυγών
125 γρ.  ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
150-200 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
1 σφηνάκι ρούμι (προαιρετικά)

Για το γλάσο
200 γρ. κουβερτούρα
250 γρ. ζάχαρη
150-170 ml νερό



Εκτέλεση
1. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
2. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε σταδιακά τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν.
3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ ή τσέρκι με διάμετρο 24 εκ.
4. Χτυπάμε τα ασπράδια με μία πρέζα αλάτι. Προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.
5. Αδειάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα με τους κρόκους και προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα ανακατεύοντας. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας και έπειτα προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα
6. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
7. Αν η μαρμελάδα δεν είναι ρευστή, τη ζεσταίνουμε για λίγο σε χαμηλή φωτιά. Αν θέλουμε προσθέτουμε ένα σφηνάκι ρούμι.
8.  Ξεφορμάρουμε το κέικ και το χωρίζουμε οριζόντια σε δυο ίσα κομμάτια, δηλαδή σε δύο βάσεις ξεχωριστές. Αλείφουμε το ένα κομμάτι με μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι. Καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη μαρμελάδα.
9. Ετοιμάζουμε το γλάσο: Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά. Το βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
10. Γρήγορα ρίχνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ και στρώνουμε αμέσως με σπάτουλα ή μεγάλο ίσιο μαχαίρι. Αφήνουμε να στερεοποιηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 3-4 ώρες. Σερβίρεται ιδανικά με σπιτική σαντιγί.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;