Κατηγορίες

Σπιτική καραμέλα γάλακτος (Dulce de leche)

Σπιτική καραμέλα γάλακτος (Dulce de leche)
Ένα πολύ αγαπημένο γλύκισμα με προέλευση από την Αργεντινή, διάσημο σε όλο τον κόσμο. Ταιριάζει πολύ με παγωτά, κρέπες και διάφορα γλυκά, ενώ μπορούμε επίσης να το απλώσουμε σε φέτες ψωμί αλλά και να το προσθέσουμε στον καφέ μας για να του δώσουμε γεύση καραμέλας. Σας δίνουμε δύο τρόπους για να το φτιάξετε: μια κλασική εκδοχή και μια πιο απλή με ζαχαρούχο γάλα. 

1ος τρόπος

Υλικά
(για 1 1/2 περίπου φλιτζάνι)

4 φλιτζάνια γάλα
1 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. βανίλια

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο αναμειγνύουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τη σόδα. Αφήνουμε να έρθει σε βρασμό και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, χωρίς να σκεπάσουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει καραμελένιο χρώμα και να πήξει, περίπου 1 1/2 ώρα (αφού περάσει μία ώρα, ανακατεύουμε πιο συχνά για να μην μας καεί). Προσθέτουμε τη βανίλια. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 μήνα.



2ος τρόπος

Υλικά
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

Εκτέλεση
1. Αφαιρούμε τη χάρτινη ετικέτα από το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα και το βάζουμε (χωρίς να το ανοίξουμε) σε μία κατσαρόλα με νερό. Σιγοβράζουμε για 3 ώρες περίπου, φροντίζοντας να συμπληρώνουμε με νερό ώστε πάντα να το σκεπάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το καραμελωμένο γάλα να κρυώσει καλά πριν το ανοίξουμε.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;