Κατηγορίες

Φρέσκα δαμάσκηνα με τραγανή κρούστα (crumble)

Φρέσκα δαμάσκηνα με τραγανή κρούστα (crumble)
Απλό, πανεύκολο και υγιεινό γλυκάκι, ιδανικό για πρωινό, αλλά και για τις απογευματινές λιγούρες. Στρώση από φρέσκα δαμάσκηνα και από πάνω τριφτή ζύμη. Σερβίρουμε με σαντιγί ή παγωτό βανίλια.

Υλικά
(για 4 άτομα)

800 γρ. φρέσκα, ώριμα δαμάσκηνα
50 γρ. ανοιχτόχρωμη καστανή ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. αλεύρι
Για την κρούστα
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια
50 γρ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
80 γρ. ψιλή ζάχαρη (caster)
80 γρ. καστανή ζάχαρη



Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Κόβουμε τα δαμάσκηνα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα απλώνουμε στον πάτο ενός μικρού, βουτυρωμένου πυρίμαχου σκεύους.
2. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το 1κ.γ. αλεύρι και πασπαλίζουμε με το μείγμα τα δαμάσκηνα. Βρέχουμε με 2 κ.σ. νερό.
3. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κρύο βούτυρο και την αμυγαλόψιχα και με τα δάχτυλα τα ψιχουλιάζουμε να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και την ενσωματώνουμε στο μείγμα.
4. Σκορπίζουμε το μείγμα πάνω από τα δαμάσκηνα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κρούστα. Το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;