Κατηγορίες

Πασχαλινό τσουρέκι

03/04/2018 21:30, 0 σχόλια

Πασχαλινό τσουρέκι
Πάσχα χωρίς παραδοσιακό τσουρέκι δεν γίνεται. Ιδού μία συνταγή σίγουρης επιτυχίας για υπέροχα, αφράτα τσουρέκια που μοσχοβολούν μαχλέπι και μαστίχα. Οπλιστείτε με υπομονή, γιατί χρειάζεται αρκετή ώρα για να φουσκώσει η ζύμη σωστά.

Υλικά

(για 2 τσουρέκια)

135 γρ. βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
135 γρ. γάλα φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
4 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
870 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
21 γρ. ξηρή μαγιά
100 γρ. χλιαρό νερό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
4 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο
3 γρ. μαστίχα κοπανισμένη
1 αυγό συν 1 κ.σ. νερό για επάλειψη
αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ, βάζουμε το χλιαρό νερό, μία πρέζα ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 6-7 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
2. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο τη ζάχαρη σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τσεκάρουμε τη θερμοκρασία του- το μείγμα πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία με το δάχτυλό μας. Αν είναι πιο ζεστό, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τσεκάρουμε ξανά.
3. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά και ανακατεύουμε να συνδυαστούν.
4. Στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα βούτυρο-αυγά-μαγιά από το βήμα 3. Δουλεύουμε με το εξάρτημα του γάντζου, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αρχίσουν να συνδυάζονται και στη συνέχεια σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Σε αυτό το σημείο, η ζύμη μας θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή και λίγο κολλώδης. Καλύπτουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες περίπου ή μέχρι να διπλιάσει τον όγκο της.
5. Όταν φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε σε έξι ίσα μέρη (τρία για κάθε τσουρέκι). Πλάθουμε τρία μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για το δεύτερο τσουρέκι. Τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 1 ώρα να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Χτυπάμε το αυγό με 1 κ.σ. νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια με προσοχή να μην τα τρυπήσουμε. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να φουσκώσουν καλά.
8. Για να τα διατηρήσουμε αφράτα, μόλις ψηθούν και κρυώσουν καλά, τυλίγουμε το καθένα με μεμβράνη κουζίνας.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;