Κατηγορίες

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και κουκουνάρι

15/02/2018 17:00, 0 σχόλια

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και κουκουνάρι
Αγαπημένο νηστίσιμο γλυκάκι. Δύσκολα σταματάς σε ένα μόνο κομμάτι. Η αναλογία υλικών είναι η κλασική του χαλβά "1-2-3-4"(ένα λάδι, 2 σιμιγδάλι, 3 ζάχαρη, 4 νερό), μειώνουμε όμως κατά λίγο τη ζάχαρη για να μην είναι πολύ γλυκός. Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαστήσετε το κουκουνάρι με ασπρισμένα αμύγδαλα.

Υλικά
(για μία μέτρια φόρμα)

¾  φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
¼ φλιτζανιού καλαμποκέλαιο
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
½ φλιτζάνι κουκουνάρι
½ κ.γ. τριμμένη κανέλα για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

φλούδα από μισό λεμόνι ακέρωτο
φλούδα από μισό πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλα
4 φλιτζάνια νερό
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 3-4 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι.
2. Σε μια δεύτερη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το καλαμποκέλαιο και σε χαμηλή θερμοκρασία σοτάρουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς γιατί δεν θέλουμε το σιμιγδάλι να μας καεί. Όταν αρχίσει το σιμιγδάλι να παίρνει χρώμα ρίχνουμε και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη μέχρι να πάρει το επιθυμητό χρώμα. Όσο πιο πολύ σοτάρουμε, τόσο πιο σκούρος και βαρύς γίνεται ο χαλβάς. Στο τέλος ρίχνουμε και τις σταφίδες.
3. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο-λίγο και με προσοχή με μια κουτάλα το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς. Θέλει προσοχή και να είμαστε και λίγο μακριά γιατί το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι κάνει φουσκάλες και πιτσιλάει παντού. Αφού ρίξουμε όλο το σιρόπι βάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι ο χαλβάς να μείνει στεγνός και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε ο χαλβάς είναι έτοιμος.
4. Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
5. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη (προαιρετικά) και λίγη τριμμένη κανέλα.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;