Κατηγορίες

Σοκολατένιος μπακλαβάς

Σοκολατένιος μπακλαβάς
Δοκιμάζουμε τη σοκολατένια εκδοχή του αγαπημένου γλυκού. Μια πραγματικά μοναδική απόλαυση για τους λάτρεις της σοκολάτας.

Υλικά

(για 1 ταψί 30χ40 cm περίπου)

1 κιλό έτοιμο φύλλο κρούστας
3 φλιτζάνια καρυδόψυχα χοντροκομμένη
2 φλιτζάνια αμυγδαλόψυχα χοντροκομμένη
¾ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
2 φλιτζάνια βούτυρο
½ φλιτζάνι φρυγανιά
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 ½ φλιτζάνι κουβερτούρα τριμμένη στην χοντρή μεριά του τρίφτη

Για το σιρόπι

4 φλιτζάνια νερό
3 φλιτζάνια ζάχαρη
½ φλιτζάνι μέλι
½ ξυλάκι κανέλα
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
ξύσμα από μισό λεμόνι

Για την επικάλυψη
300 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. βούτυρο



Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από το βούτυρο.
2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 4-5 φύλλα κρούστας όπου έχουμε βουτυρώσει το πρώτο, το δεύτερο όχι, το τρίτο ναι, το τέταρτο όχι, το πέμπτο ναι. Απλώνουμε μία στρώση από τη γέμιση. Συνεχίζουμε πάλι με φύλλα και γέμιση με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Κόβουμε τα κομμάτια των φύλλων που περισσεύουν και καλύπτουμε με τα τελευταία φύλλα που έμειναν γυρίζοντας τις άκρες τους προς τα μέσα. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε μέχρι κάτω τον μπακλαβά σε ρόμβους και ραντίζουμε με το βούτυρο ζεστό.
3. Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 περίπου λεπτά μέχρι ο μπακλαβάς να ροδίσει. Τον σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 140-150 βαθμούς και ψήνουμε για 40 λεπτά ακόμα.
4. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να χαμηλώσει η θερμοκρασία του.
5. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 8-10 λεπτά περίπου.
6. Περιχύνουμε τον κρύο μπακλαβά με το καυτό σιρόπι και περιμένουμε να το απορροφήσει.
7. Σε ένα κατσαρολάκι θερμαίνουμε ανακατεύοντας ελαφρά  όλα τα υλικά της επικάλυψης μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να προκύψει ένας ομογενής πολτός.
8. Αφού κρυώσει ο μπακλαβάς τον γλασάρουμε.
9. Βάζουμε το ταψί με τον μπακλαβά στο ψυγείο για 1 ώρα ώστε να πήξει καλά το γλάσο σοκολάτας και στη συνέχεια σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;