Κατηγορίες

Σπιτικό προφιτερόλ

Σπιτικό προφιτερόλ
Το αγαπημένο σε όλους γλυκό αποκτά άλλη νοστιμιά όταν είναι φρέσκο και χειροποίητο. Μπορεί να θέλει λίγο περισσότερο χρόνο -και κόπο- αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Υλικά
(για 12 κομμάτια)

Για τη ζύμη σου
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. λευκή ζάχαρη
1/4 κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
1/2 φλιτζάνι νερό
2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

Για την κρέμα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι γάλα
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. κορν φλάουρ
1/2 κ.γ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
1 1/2 κ.σ. λευκή ζάχαρη

Για την επικάλυψη
250 γρ. κουβερτούρα
120 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη
50 γρ. βούτυρο



Εκτέλεση
1. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθετούμε τη σχάρα στο κέντρο. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί ή το βουτυρώνουμε ελαφρώς.
2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη.
3. Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το βούτυρο μαζί με το νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση (θέλουμε το βούτυρο να λιώσει πριν βράσει το νερό). Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Επαναφέρουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και ανακατεύουμε ζωηρά για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να γίνει ομοιογενής και ελαστική. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό. Μόλις η ζύμη μας είναι χλιαρή, ξεκινάμε να προσθέτουμε τα ελαφρά χτυπημένα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου έχουμε μια λεία παχιά πάστα που όταν θα τη ρίχνουμε από το κουτάλι θα ξεκολλάει εύκολα.
4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και σχηματίζουμε στο ταψί μικρά βουναλάκια, σε απόσταση 5 εκ. το ένα από το άλλο (θα απλώσουν με το ψήσιμο).
5. Ψήνουμε για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-35 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο πορτοκαλί χρώμα. Σβήνουμε το φούρνο, κάνουμε μερικές τρύπες σε κάθε σου και με την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
6. Φτιάχνουμε την κρέμα: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά και το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε λίγο από το ζεστό περιεχόμενο της κατσαρόλας (δεν πρέπει να έχει βράσει) στο μπολ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε ακόμη μια δόση από το ζεστό γάλα ανακατεύοντας και εν συνεχεία μεταφέρουμε το περιεχόμενο από το μπολ με τα αυγά στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις η κρέμα σφίξει την αφήνουμε να κρυώσει.
7. Κάνουμε μια σχισμή στο κάθε σου και με ένα κορνέ το γεμίζουμε με την κρέμα.
8. Ετοιμάζουμε τη σος σοκολάτας : σε ένα κατσαρολάκι θερμαίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος. Μόλις κοντεύει να βράσει ρίχνουμε το περιεχόμενο σε μπολ που έχουμε βάλει την κουβερτούρα σε κομματάκια. Ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. Ρίχνουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
9. Μοιράζουμε τα σου σε τέσσερα πιατάκια και τα περιχύνουμε με τη σος σοκολάτας.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;