Κατηγορίες

Σοκολατένια βασιλόπιτα

Σοκολατένια βασιλόπιτα
Σήμα κατατεθέν της Πρωτοχρονιάς η βασιλόπιτα και δεν λείπει από κανένα σπίτι. Αν τη φτιάξουμε με τα χεράκια μας, τότε αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία. Η συνταγή αυτή μας δίνει μια ιδιαίτερη και πολύ γευστική βασιλόπιτα-σοκολατένιο κέικ για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την κλασική εκδοχή. Μην ξεχάσετε το φλουρί!

Υλικά
(για 10-12 άτομα)

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
250 ml γάλα πλήρες  χλιαρό 
250 γρ. ζάχαρη καστανή
250 γρ. βούτυρο αγελάδος
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
1 κ.γ. κανέλα
4 κ.σ. κονιάκ
1 φακελάκι μαστίχα τριμμένη
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα



Εκτέλεση

1. Σε ένα μπρίκι βάζουμε 30-40 ml από το χλιαρό γάλα και διαλύουμε μέσα 1 κ.σ. από τη καστανή ζάχαρη και τη μαγιά. Το αφήνουμε 10 περίπου λεπτά ώστε η μαγιά να αρχίσει να αφρίζει.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα, την κανέλα, τη μαστίχα, το κονιάκ και τα χτυπημένα αυγά χτυπώντας ελαφρά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Όταν πάρουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, σταματάμε το ανακάτεμα.
3. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε έτσι για 1 ώρα περίπου ώστε να φουσκώσει.
4. Καλύπτουμε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός στρογγυλού ταψιού με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε ελαφρά. Απλώνουμε μέσα με τα χέρια τη ζύμη από το μπολ, η οποία ξεφουσκώνει κάπως και την αφήνουμε 30 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος ώστε να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 περίπου μέχρι η πίτα να πάρει καστανό χρώμα. Εάν βυθίσουμε τη λάμα ενός μαχαιριού μέσα στην πίτα και βγει στεγνή, τότε η βασιλόπιτα είναι έτοιμη- διαφορετικά συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ψήσιμο.
6. Βγάζουμε τη βασιλόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Τη βγάζουμε από το ταψί και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;