Κατηγορίες

Ντόνατς μήλου

Ντόνατς μήλου
Πειραματιζόμαστε με το αγαπημένο μας φθινοπωρινό φρούτο και φτιάχνουμε νόστιμα ντόνατς που γίνονται ανάρπαστα σε μικρούς και μεγάλους.

Υλικά

(για 12 ντόνατς)

2 κόκκινα μήλα
2 1/2 φλιτζάνια χυμό μήλου
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
3 1/2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
1 μεγάλο αυγό συν 1 κρόκο αυγού
1/4 φλιτζανιού γάλα 
1 κ.γ. κχύλισμα βανίλιας
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα



Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κομμάτια. Τα συνδυάζουμε με 1 1/2 φλιτζάνι χυμό μήλου σε ένα κατσαρολάκι, σε ζεστή φωτιά. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 8 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν. Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά, μέχρι μείνουν ελάχιστα υγρά. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπλέντερ και το πολτοποιούμε. Πρέπει να έχουμε περίπου 1 φλιτζάνι. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, 1 1/2 κ.γ. κανέλα, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο σε ένα μπολ. Χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα 2/3 φλιτζανιού από τη ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο και στη συνέχεια λίγο-λίγο το μείγμα μήλου συνεχίζοντας το χτύπημα. Με το μίξερ να δουλεύει, ρίχνουμε το μισό μείγμα αλευριού, στη συνέχεια το γάλα και τη βανίλια και έπειτα το υπόλοιπο μείγμα αλευριού. Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να έχουμε μια κολλώδη ζύμη.
3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον ή, ακόμα καλύτερα, για όλο το βράδυ.
4. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Την ανοίγουμε σε 1 εκ. πάχος και, χρησιμοποιώντας ένα κουπ πατ, την  κόβουμε σε 12 δίσκους. Στη συνέχεια, κόβουμε τη μέση με ένα μικρότερο κουπ πατ. Τοποθετούμε τα ντόνατς σε αλευρωμένο ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με ζεστή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
5. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο: Σιγοβράζουμε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι χυμό μήλου σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί σε 1/4 φλιτζανιού περίπου. Ανακατεύουμε μέσα τη ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα. Το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ, αναμειγνύουμε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι ζάχαρη και 2 κ.γ. κανέλα. Το αφήνουμε στην άκρη.
6. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά και να φτάσει τους 180 βαθμούς. Ρίχνουμε τα ντόνατς ένα-ένα και τα τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
7. Βουτάμε κάθε ντόνατς στο γλάσο, αφήνουμε να στάξει η περίσσεια και στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε το μείγμα κανέλας-ζάχαρης. Τα σερβίρουμε ζεστά.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;