Κατηγορίες

Τούρτα μελιού

Τούρτα μελιού
Μια συνταγή από τη Ρωσία για τούρτα με πολλές στρώσεις και κύριο συστατικό το μέλι. Ένα  γλυκό λιγάκι μπελαλίδικο που όμως θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση του. Ωραία ιδέα για μια διαφορετική τούρτα γενέθλιων.

Υλικά

Για τα παντεσπάνια
4 αυγά
3 κ.σ. μέλι
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα
400 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. σόδα

Για την κρέμα
1 1/2 κιλό κρεμ φρες ή κρέμα γάλακτος 35%
1 βανίλια
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι καρύδια, θρυμματισμένα για πασπάλισμα (προαιρετικά)



Εκτέλεση
1. Σε μια μικρή κατσαρόλα αναμειγνύουμε το μέλι, τη ζάχαρη, τα αυγά και τη σόδα, ανακατεύοντας συνεχώς καλά και σιγοβράζοντας σε πολύ χαμηλή φωτιά. Όσο ανακατεύουμε, περιμένουμε να διπλασιαστεί το μείγμα σε όγκο (5-10 λεπτά).
2. Αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και συνεχίζουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια μπάλα ζύμης που δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.
3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-7 ίσα μέρη και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι  σε μέγεθος περίπου ίδιο με αυτό της πιατέλας σερβιρίσματος.
4. Ψήνουμε το κάθε κομμάτι στους 180 βαθμούς για 4-5 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει ελαφρώς. Κάθε φορά που βγάζουμε ένα κομμάτι από τον φούρνο, κόβουμε ομοιόμορφα τις άκρες του, για να του δώσουμε καλύτερο σχήμα, κρατάμε στην άκρη τα περισσεύματα και το αφήνουμε να κρυώσει. Ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο όλα τα παντεσπάνια.
5. Για να φτιάξουμε την κρέμα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρεμ φρες με τη βανίλια και τη ζάχαρη (όχι με μίξερ).
6. Παίρνουμε ένα παντεσπάνι και απλώνουμε πάνω του μια γενναιόδωρη ποσότητα κρέμας. Συνεχίζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι από πάνω και κρέμα μέχρι να τελειώσουν όλα.
7. Βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα γύρω γύρω στις πλευρές και θρυμματίζουμε στο μπλέντερ τα κομμάτια από το παντεσπάνι που κόψαμε μέχρι να μοιάζουν με μικρά ψίχουλα. Αν χρησιμοποιούμε καρύδια, τα βάζουμε κι αυτά μαζί στο μπλέντερ.
8. Πασπαλίζουμε με το μείγμα αυτό την επιφάνεια της τούρτας και τις πλευρές. Αφήνουμε το κέικ στο ψυγείο όλη νύχτα, ώστε να ποτίσουν οι στρώσεις, πριν το σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;