Κατηγορίες

Τάρτα διπλής σοκολάτας

Τάρτα διπλής σοκολάτας
Τα σοκολατένια γλυκά είναι η αδυναμία μας. Ώρα να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε ένα με υλικά που υπάρχουν ήδη στην κουζίνα μας.

Υλικά
(για 12 μερίδες)

Για τη ζύμη
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
1/2 φλιτζάνι σκόνη κακάο
9 κ.σ. κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 μεγάλο κρόκο αυγού
μια πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση
250 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. σκόνη εσπρέσο
3/4 φλιτζανιού γάλα πλήρες
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
κακάο για πασπάλισμα



Εκτέλεση
1. Στο πολυμηχάνημα βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το κακάο και το αλάτι να ανακατευτούν. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κρόκο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη μας με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
2. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Βάζουμε τη σοκολάτα, τη ζάχαρη και τη σκόνη εσπρέσο σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Μόλις αρχίσει να σιγοβράσει, αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά, το ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Ύστερα, χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 μεγάλα κομμάτια λαδόκολλα ή σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε δίσκο με διάμετρο περίπου 30 εκ. Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά τη ζύμη και έπειτα τη μεταφέρουμε στην ταρτιέρα. Πατάμε απαλά με τα χέρια μας τη ζύμη να κολλήσει καλά στα τοιχώματα. Τη βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, στρώνουμε απαλά στο εσωτερικό της τάρτας αλουμινόχαρτο και προσθέτουμε βάρος (όσπρια), για να μη φουσκώσει η ζύμη στο ψήσιμο. Τη βάζουμε στο φούρνο και τη ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Αφαιρούμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο με το βάρος και την αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει για 10 λεπτά.
4. Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στην τάρτα και την ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον μια ώρα. Πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το κακάο.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;