Κατηγορίες

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2016

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2016
Σε μια μεγάλη τελετή στο Cipriani Wall Street της Νέας Υόρκης ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 13 Ιουνίου τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2016. Στην Osteria Francescana του Massimo Bottura στη Μόδενα της Ιταλίας πέρασε ο τίτλος του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο για φέτος, αφήνοντας τον περσινό νικητή, το εστιατόριο El Celler se Can Roca στη Χερόνα της Καταλονίας στη δεύτερη θέση. Το νεοϋορκέζικο Eleven Madison Park καταλαμβάνει την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο διαγωνισμός The World's 50 Best Restaurants, που διοργανώνεται από το 2002 από το περιοδικό Britain's Restaurant, ανταγωνίζεται πλέον τα γαστρονομικά αστέρια του οδηγού της Michelin. Η επιλογή των καλύτερων εστιατορίων βασίζεται στις προσωπικές εμπειρίες περισσότερων από 1.000 σεφ, ιδιοκτητών εστιατορίων και ειδικών του χώρου.

Ακολουθεί αναλυτικά η λίστα:

1. Osteria Francescana, Modena, Ιταλία
Στο βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριό του, ο Massimo Bottura- ο κατά πολλούς καλύτερος πρεσβευτής της σύγχρονης ιταλικής κουζίνας- φυλάει σαν ιερά κείμενα τις συνταγές της γιαγιάς του, χωρίς να χάνει ούτε στιγμή το βλέμμα του από το μέλλον, και συνδυάζει με μαεστρία την υψηλή γαστρονομία με την τέχνη, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Via Stella, 22,  Modena, +39 059 223912, www.osteriafrancescana.it





2
. El Celler de Can Roca, Girona, Ισπανία
Τρία αδέρφια – από τους καλύτερους στον κόσμο στον τομέα τους – διευθύνουν το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2015. Επικεφαλής του βραβευμένου με 3 αστέρια Michelin εστιατορίου είναι ο Joan Roca. O Josep είναι από τους κορυφαίους σομελιέ κι ο Jordi από τους καλύτερους ζαχαροπλάστες. Με ατμόσφαιρα “ταπεινή”, οικογενειακή κι αυθεντικά καταλανική, το εστιατόριο είναι πλέον πασίγνωστο για τις καινοτόμες τεχνικές μαγειρικής που εφαρμόζει, παντρεύοντάς τις με παραδοσιακά υλικά και συνταγές. Calle Can Sunyer 48, Girona, +34 972 222 157, www.cellercanroca.com (κεντρική φωτο)





3. Eleven Madison Park, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Ένα εντυπωσιακό εστιατόριο μέσα στο αρ-ντεκό Metropolitan Life Building, που έχει κάνει όνομα όχι μόνο χάρη στην κουζίνα του αλλά και για το άψογο και υποδειγματικό σέρβις. Απλότητα στο στήσιμο και σοφιστικέ κουζίνα από τον Ελβετό σεφ Daniel Humm που έχει εμμονή με τα εποχιακά υλικά. Εδώ οι πελάτες διαλέγουν υλικά που τους αρέσουν από μία λίστα και ο Humm δημιουργεί με αυτά διάφορα πιάτα που ενθουσιάζουν. 11 Madison Avenue, +1 212 889 0905, elevenmadisonpark.com





4. Central
, Λίμα, Περού
O σεφ Virgilio Martinez έδωσε νέα πνοή στην περουβιανή κουζίνα. Το εστιατόριο Central προσφέρει τους επισκέπτες του ένα ταξίδι στα τοπία της χώρας, σερβίροντας πιάτα με ντόπια υλικά από διάφορα υψόμετρα. Τα βουνά, η θάλασσα, η έρημος και η ζούγκλα-  όλα έχουν μια θέση στο μενού του εστιατορίου μέσα από ευφάνταστες δημιουργίες που απογειώνουν τις αισθήσεις. Calle Santa Isabel 376, Miraflores, +51 1 242 8515, centralrestaurante.com.pe





5. Noma
, Κοπεγχάγη, Δανία
Το δημιούργημα του ταλαντούχου σεφ René Redzepi ξύπνησε όλη τη gourmet σκηνή της δανέζικης πρωτεύουσας, δημιουργώντας μια νέα τάση στην σκανδιναβική κουζίνα. Τα πιάτα του ταξιδεύουν τους τυχερούς που μπορούν να βρουν τραπέζι σε όλη Βόρεια Ευρώπη: καραβίδες από τη Νησιά Φαρόε, άγριος σολομός από την Ισλανδία, βοδινό και το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά νερό από την Αρκτική. Πρόσφατα μεταφέρθηκε στο Σύδνεϋ ως pop up εστιατόριο, ενώ μέσα στο 2017 πρόκειται να μεταμορφωθεί σε ένα εστιατόριο-αστική φάρμα στη γειτονιά Christiania της Κοπεγχάγης. Strandgade 93, +45 3296 3297, www.noma.dk





6. Mirazur
, Μεντόν, Γαλλία
Παθιασμένος, επίμονος και διορατικός, ο Αργεντινός Mauro Colagreco κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία να θεωρείται ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής. Το φαγητό του δρόμου και οι διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες είναι ανεξάντλητες πηγές έμπνευσης για τα πιάτα του, που αποτελούν μια ωδή στα φρέσκα, εποχικά λαχανικά. Τα στρείδια με αχλάδι είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά πιάτα στο μενού περίφημου εστιατορίου του, Mirazur, στην πόλη Μεντόν της Κυανής Ακτής. 30 Avenue Aristide Briand, +33 4 92 41 86 86, Menton, www.mirazur.fr





7.
Mugaritz, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
Από το 1998 που άνοιξε τις πόρτες του, έχει γίνει το στέκι των μοντερνιστών γευσιγνωστών. Ο Andoni Luis Aduriz έχει μαθητεύσει όσο λίγοι τις κουζίνες όλου του κόσμου και τις συνδυάζει με την τελευταία λέξη της high-tech cuisine. Πάντα ωστόσο προμηθεύεται τις περισσότερες πρώτες ύλες του από τη φάρμα του εστιατορίου, λίγα μόλις μίλια μακριά. Aldura Aldea, 20, Gipuzkoa, +34 943 522 455, www.mugaritz.com





8. Narisawa, Τόκιο, Ιαπωνία
Ποιητική κουζίνα βαθιά συνδεδεμένη με το φυσικό περιβάλλον της Ιαπωνίας από τον τριάστερο σεφ Yoshihiro Narisawa. Το μενού αλλάζει κάθε μήνα, ενώ το ενδιαφέρον συνίσταται στη φιλοσοφία "shun": τη σύλληψη των συστατικών τη στιγμή της γέννησής τους. Minami Ayoyama 2-6-15, Minato-ku, +81 3 5785 0799, narisawa-yoshihiro.com





9. Steirereck
, Βιέννη, Αυστρία
Στο Stadtpark, ένα από τα πιο κεντρικά πάρκα της Βιέννης, το εστιατόριο του σεφ Ηeinz Reitbauer σερβίρει πιάτα φτιαγμένα με υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα, δεμένα με την παράδοση της χώρας. Διάσημο είναι το πιάτο με ψάρι (char) που φτιάχνεται εξ ολοκλήρου στο τραπέζι. Τα φιλέτα περιχύνονται με ζεστό κερί από βιολογικό μελίσσι, το οποίο αφού σταθεροποιηθεί και σπάσει, δίνει στο ψάρι μια υπέροχη γεύση. Am Heuemarkt 2A/im Stadtpark, Βιέννη, +43 713 31 68, www.steirereck.at





10. Asador Etxebarri
, Axpe, Ισπανία
Φωλιασμένα κάτω απ' τα βουνά σε ένα ήσυχο χωριό της Χώρας των Βάσκων, μία ώρα από το Σαν Σεμπαστιάν, το παλιό πέτρινο κτίριο που στεγάζει το Asador Etxebarri αποτελεί προορισμό από μόνο του. Ο Victor Arguinzoniz, που μεγάλωσε στο χωριό, σε ένα σπίτι λίγα μέτρια μακριά από το εστιατόριο, είναι ένας παθιασμένος, αυτοδίδακτος σεφ που μαγειρεύει τα πάντα στα κάρβουνα και δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα σε πιάτο καίγοντας διαφορετικά ξύλα. Από μενού ξεχωρίζουν οι τεράστιες, ζουμερές γαρίδες, το σπιτικό ταρτάρ chorizo, οι μπριζόλες και το ψητό χέλι. Plaza de San Juan 1, 48291 Atxondo, Bizkaia, +34 946 58 30 42, asadoretxebarri.com





   
Τα υπόλοιπα εστιατόρια της λίστας

11. D.O.M., Σάο Πάολο (Βραζιλία)
12. Quintonil, Πόλη του Μεξικού (Μεξικό)
13. Maido, Λίμα (Περού)
14. The Ledbury, Λονδίνο (Μεγάλη Βρετανία)
15. Alinea, Σικάγο (ΗΠΑ)
16. Azurmendi, Larrabetzu (Ισπανία)
17. Piazza Duomo, Άλμπα (Ιταλία)
18. White Rabbit, Μόσχα (Ρωσία)
19. Arpège, Παρίσι (Γαλλία)
20. Amber, Χονγκ Κονγκ
21. Arzak, Σαν Σεμπαστιάν (Ισπανία)
22. The Test Kitchen, Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική)
23. Gaggan, Μπανγκόγκ (Ταϊλάνδη)
24. Le Bernardin, Νέα Υόρκη (ΗΠΑ)
25. Pujol, Πόλη του Μεξικού (Μεξικό)
26. The Clove Club, Λονδίνο (Μεγάλη Βρετανία)
27. Saison, Σαν Φρανσίσκο (ΗΠΑ)
28. Geranium, Κοπεγχάγη (Δανία)
29. Tickets, Βαρκελώνη (Ισπανία)
30. Astrid y Gastón, Λίμα (Περού)
31. Nihonryori RyuGin, Τόκιο (Ιαπωνία)
32. Restaurant André, Σιγκαπούρη
33. Attica, Μελβούρνη (Αυστραλία)
34. Restaurant Tim Raue, Βερολίνο (Γερμανία)
35. Vendôme, Bergisch Gladbach (Γερμανία)
36. Boragó, Σαντιάγκο (Χιλή)
37. Nahm, Μπανγκόγκ (Ταϊλάνδη)
38. De Librije, Ζβόλε (Ολλανδία)
39. Le Calandre, Ρουμπάνο (Ιταλία)
40. Relae, Κοπεγχάγη (Δανία)
41. Fäviken, Järpen (Σουηδία)
42. Ultraviolet by Paul Pairet, Σαγκάη (Κίνα)
43. Biko, Πόλη του Μεξικού (Μεξικό)
44. Estela, Νέα Υόρκη (ΗΠΑ)
45. Dinner by Heston Blumenthal, Λονδίνο (Μεγάλη Βρετανία)
46. Combal Zero, Ρίβολι (Ιταλία)
47. Schloss Schauenstein, Fürstenau (Ελβετία)
48. Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills (ΗΠΑ)
49. Quique Dacosta, Ντένια, Αλικάντε (Ισπανία)
50. Septime, Παρίσι (Γαλλία)




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;