Κατηγορίες

10+1 hot tables στην ευρωπη

10+1 hot tables στην ευρωπη
Κάνουμε κράτηση στα καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης για γεύματα με αυθεντικό τελετουργικό και υψηλό δείκτη ικανοποίησης. Ανάμεσά τους, οι νέοι ναοί της avant-garde γαστρονομίας αλλά και old school παρισινά μπιστρό.
 
The Jane, Αμβέρσα
Ο δραστήριος σεφ Sergio Herman τα κατάφερε πάλι. Μετά το τριάστερο Oud Sluis στην ομώνυμη πόλη (Sluis) της Ολλανδίας, που έκλεισε το 2013, έφτιαξε το πιο hot spot της γεύσης στην Αμβέρσα. Το The Jane, που μόλις κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin, στεγάζεται στο παρεκκλήσι ενός παλιού στρατιωτικού νοσοκομείου και είναι διακοσμημένο με πρωτότυπα βιτρό και ιδιαίτερες λεπτομέρειες (όπως το φωτεινό κρανίο από νέον που κρέμεται στην αψίδα). Από το ευφάνταστο μενού του ξεχωρίζουν τα μύδια με λουίζα και γρανίτα σαμπάνιας, το αρνάκι με harissa και η κολοκύθα με αφρό από μείγμα μπαχαρικών ras el hanout. Μετά το δείπνο, συνεχίστε με κοκτέιλ στο Upper Room Bar του γυναικωνίτη (Site 't Groen Kwartier, Paradeplein 1, +32 38084465, www.thejaneantwerp.com, από €60 το άτομο).







DiverXO, Μαδρίτη

Το μοναδικό εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin στη Μαδρίτη αποτελεί μία κατηγορία από μόνο του στην παγκόσμια avant-garde γαστρονομική σκηνή. Η κουζίνα του David Muñoz, ένα προκλητικό αμάλγαμα ισπανικών και ασιατικών γεύσεων, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή νέο-πανκ εικόνα του, τον καθιστούν έναν από τους πλέον δημοφιλείς σεφ της χώρας. Με επιδεξιότητα και άγρια ενέργεια, ο ταλαντούχος διάδοχος του Ferran Adria παίζει με τα υλικά, τα εργαλεία, ακόμη και με τα σερβίτσια, και δημιουργεί πιάτα ιδιαίτερα επινοητικά που μοιάζουν με εδώδιμη παλέτα κάποιου ζωγράφου. Υπάρχουν μόνο δύο μενού, που περιλαμβάνουν πιάτα όπως "φτερούγα κοτόπουλου με ζωμό mojito, τουρσί και κροκέτα miso" και "μπακαλιάρος με μανιτάρια, κακάο και χρένο". Οι λίστες αναμονής είναι, φυσικά, τεράστιες (C/Padre Damian 23, +34 915700766, www.diverxo.com, από €145 το άτομο).







Lyle's, Λονδίνο

Αυτή η νέα συνεργασία μεταξύ του σεφ James Lowe και του εστιάτορα John Ogier έχει κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς κριτικούς της πόλης με μια κουζίνα που πατάει στις αρχές της βρετανικής παράδοσης με δημιουργική διάθεση. Στο a la carte μενού μπορεί να συναντήσει κανείς πιάτα όπως μπακαλιάρο με καπνιστό αυγοτάραχο και φύλλα μπρόκολου και μπούτι κοτόπουλου με μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια calçots. Η διακόσμηση ποντάρει στον μινιμαλισμό και την αρμονία, ενώ η ανοιχτή κουζίνα, με τους μάγειρες πάνω από τον ξυλόφουρνο και την ψησταριά, είναι το μόνο που ίσως ταράζει τη ζεν ατμόσφαιρα (Tea Building, 56 Shoreditch High Street, +44 2030115911, www.lyleslondon.com, από €50 το άτομο).







Roth Bar and Grill, Somerset, Αγγλία

O συνδυασμός τέχνης και φαγητού δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά το εστιατόριο αυτό στην πολυσυζητημένη γκαλερί Hauser & Wirth, στη μικρή πόλη Bruton της νοτιοδυτικής Αγγλίας, το κάνει με εξαιρετική χάρη και αυτοπεποίθηση. Τα παλιά αγροτικά κτίρια ενώθηκαν για να δημιουργήσουν έναν ιδιαίτερο χώρο που συνδυάζει επίσημο εστιατόριο, χαλαρό cafe και γκαλερί σύγχρονης τέχνης. Αγνά υλικά που προέρχονται από τα ζώα και τα λαχανικά του αγροκτήματος και επιμελημένη παρουσίαση αποτελούν τη βάση του προσεγμένου μενού. Τα burgers και πολύχρωμες, φρέσκες σαλάτες κερδίζουν με τη νοστιμιά και την απλότητά τους (Durslade Farm, Dropping Lane, Somerset, +44 1749814700, www.rothbarandgrill.co.uk, από €30 το άτομο).



    

Bistrot Paul Bert, Παρίσι

Ένα από τα πιο κλασικά παρισινά μπιστρό, που με την old school γοητεία του και τη φημισμένη κουζίνα του παραμένει πάντα ψηλά στη λίστα με τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς στην πόλη. Ο διάσημος restaurateur Bertrand Auboyneau, τόσο στο Paul Bert όσο και στο καινούργιο neo-bistrot του- το Le 6 Paul Bert, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω στον ίδιο δρόμο- δίνει έμφαση στα πιο απλά και μικρά πράγματα για την ικανοποίηση των πελατών. Το μενού αλλάζει συχνά, περιλαμβάνοντας εποχιακά πιάτα, αλλά η παραδοσιακή μπριζόλα με τηγανητές πατάτες αποτελεί σταθερή αξία. Πιο πρόσφατη προσθήκη το “snack menu" που σερβίρεται μεταξύ 2 μμ. και 6.30 μμ (18 Rue Paul Bert, +33 143722401, από €40 το άτομο).



Ratana, Μιλάνο
Στεγασμένο σε ένα χαριτωμένο art nouveau κτίριο-πρώην σιδηροδρομική αποθήκη στην ανακαινισμένη συνοικία Porta Garibaldi, το neo-bistrot του ηθοποιού Antonio Albanese ελκύει όσους θέλουν να δειπνήσουν σε μια χαλαρή, ανεπίσημη ατμόσφαιρα με ζεστή εξυπηρέτηση και δημιουργική μαγειρική. Στην κουζίνα, ο σεφ Cesare Battisti δημιουργεί γκουρμέ εκδοχές κλασικών μιλανέζικων πιάτων, όπως ριζότο με οσομπούκο και μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ πατάτας και σέλινο. Την ώρα του aperitivo πιάστε θέση στο μπαρ για  μιλανέζικα tapas και κρασί διαλεγμένο από την ταλαντούχα sommelier Federica Fabi (Via de Castilla 28, +39 287128855, www.ratana.it, από €50 το άτομο).





Forest Avenue, Δουβλίνο
Ο κομψός χώρος, με τους τοίχους βαμμένους σε σκανδιναβικό λευκό και τα ρουστίκ κυκλικά τραπέζια, κερδίζει αρχικά τις εντυπώσεις και εγείρει προσδοκίες. Όσο για την κουζίνα, το ταλέντο αφθονεί. Οι ντελικάτες δημιουργίες του σεφ John Wyer μοιάζουν με αφηρημένη ζωγραφική σε πιάτο. Εξαίσιο είναι το ελάφι με δαμάσκηνα εμποτισμένα σε τσάι, αλλά και η πάπια με πελτέ κυδωνιού, κολοκυθάκι και κέιλ. Το σέρβις είναι προσεγμένο και φιλικό, ενώ ο δημιουργικός αναβρασμός που επικρατεί στη μικρή ανοιχτή κουζίνα προσθέτει στην αλέγρα ατμόσφαιρα (8 Sussex Terrace, +35316678337, www.forestavenuerestaurant.ie, από €50 το άτομο).





Mini Bar, Λισαβόνα
Η εστιατορική σκηνή της πορτογαλικής πρωτεύουσας γίνεται όλο και πιο συναρπαστική κι αυτό οφείλεται κατά πολύ στον José Avillez, που με το μαγειρικό ταλέντο του έχει δώσει νέα πνοή σε πολλές γωνιές της πόλης. Το τελευταίο του εστιατόριο στεγάζεται σε ένα θέατρο του 19ου αιώνα, στη συνοικία Chiado. Τα μενού θυμίζουν εισιτήρια θεάτρου και τα πιάτα, σε στυλ tapas, χωρίζονται σε πράξεις. Στην κεντρική σκηνή, το πολύ φιλικό προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την ευχάριστη ατμόσφαιρα, χάρη στην οποία το Mini Bar έχει γίνει στέκι- ειδικά τα σαββατοκύριακα που υπάρχει και live μουσική. Ειδική μνεία αξίζει στο ceviche από ζουμερές γαρίδες αλλά και στην Caipirinha (Rua António Maria Cardoso 58, +351 2113 05393, www.joseavillez.pt, από €25 το άτομο).



Restaurant Jan, Νίκαια
Ο νεαρός νοτιοαφρικανός σεφ Jan Hendrik ποντάρει σε μια υγιεινή, μοντέρνου ύφους και ωραίων αποχρώσεων comfort food κουζίνα σε αυτό το νέο εστιατόριο που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Το παλιό συνεργείο μοτοσυκλετών μεταμορφώθηκε σε ένα κομψότατο και ρομαντικό χώρο με πετρόλ τοίχους, αντίκες του 18ου αιώνα και κρυστάλλινους πολυελαίους. Το πλούσιο μενού, εμπνευσμένο από συνταγές της γιαγιάς του σεφ, περιλαμβάνει πιάτα όπως αρνίσιο κότσι σιγομαγειρεμένο σε καφέ και κρασί Pinotage. Από τα επιδόρπια ξεχωρίζει η πουτίγκα με σάλτσα από μπράντι, αλατισμένη καραμέλα και παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης (12 Rue Lascaris, +33 497 193223, www.restaurantjan.com, από €50 το άτομο).





Maaemo, Όσλο

Με το που άνοιξε το 2010, στην πολυσύχναστη συνοικία Bjørvika, αυτό το βιοδυναμικό εστιατόριο με τα 8 μόλις τραπέζια απέκτησε μονομιάς 2 αστέρια Michelin. Ο σεφ Esben Holmboe Bang είναι Δανός, αλλά η κουζίνα του Maaemo (σημαίνει "Μητέρα Γη") είναι ξεκάθαρα νορβηγική. Απλά και ταπεινά υλικά από τα δάση και τις λίμνες της γύρω περιοχής δίνουν πιάτα εξόχως εντυπωσιακά και γευστικά, όπως το στήθος πάπιας ψημένο σε ξύλο σημύδας με βατόμουρα του βουνού και λευκή σταφίδα. Κορυφαία εμπειρία το δείπνο στο test kitchen table με άμεση θέα στην κουζίνα (Schweigaardsgate 15B, +47 91 994 805, www.maaemo.no, από €240 το άτομο).





The River Café, Λονδίνο

Το εστιατόριο που σύστησε την απλή ιταλική κουζίνα στους Λονδρέζους αποτελεί ακόμα, τρεις δεκαετίες μετά, το καλύτερο μέρος στην πόλη για να τη γευτείτε. Από την κουζίνα του ξεπήδησαν μερικοί από τους πιο ταλαντούχους σεφ των τελευταίων δεκαετιών, όπως ο Jamie Oliver, ο Hugh Fearnley-Whittingstall και ο Theo Randall. Στο River Cafe υπάρχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για ένα υπέροχο γεύμα- από το άνετο και φιλόξενο σκηνικό με την ανοιχτή κουζίνα, τον ξυλόφουρνο και την καλοκαιρινή βεράντα μέχρι το άψογο σέρβις. Η φιλοσοφία του μενού, που βασίζεται στις καλύτερες εποχιακές πρώτες ύλες, δεν έχει αλλάξει από τότε που η διάσημη σεφ Rose Gray (η οποία πέθανε το 2010) και η Ruthie Rogers ένωσαν τις δυνάμεις τους. Το ψητό καλαμάρι με τσίλι, το χοιρινό μαγειρεμένο σε γάλα και η κορυφαία σοκολατένια τάρτα είναι μερικές από τις κλασικές επιλογές (Thames Wharf, Rainville Rd, +44 207386 4200, www.rivercafe.co.uk, από €100 το άτομο).





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;